100 jaar l’Histoire du Soldat, Stravinsky en Pieter van Loenen

Foto:

NJO en Akoesticum organiseren op zaterdag 4 augustus 2018 samen met het Platform Militaire Historie Ede een bijzonder programma. De beide monumentale kazernes – de Frisokazerne en de Mauritskazerne en het omliggende terrein vormen het decor voor deze artistieke co-productie.

l’Histoire du Soldat

Stravinsky’s l’Histoire du Soldat bestaat in 2018 honderd jaar, en dat vieren we op een bijzondere manier. Een uitgelezen moment om zijn ‘theatre ambulant’, voor een verteller, twee acteurs, een danseres en een klein kamerensemble van zeven instrumentalisten
opnieuw te laten spelen. Na zeer succesvolle uitvoeringen van dit meesterwerk van Stravinsky tijdens de NJO Muziekzomers van 2009 en 2012, komen young artist in residence Pieter van Loenen en regisseur Teus van der Stelt met een nieuwe versie.

De voorstelling zal plaatsvinden in de tijdelijk tot theater omgebouwde Mauritskazerne, een zeer toepasselijke locatie voor deze L’Histoire. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van deze plek, is er om 16:30 uur een rondleiding over het voormalige kazerneterrein. Een ervaren gids neemt je mee terug in de tijd. Zo kom je alles te weten over de monumentale gebouwen, de rijke geschiedenis van de locatie en hoe het kazerneleven er 100 jaar geleden uitzag, in de tijd dat L’Histoire werd gecomponeerd.

Na deze kennismaking wordt Stravinsky’s boeiende muziekstuk opgevoerd. In het verhaal ruilt de hoofdpersoon, een soldaat, zijn viool met de duivel voor een boek, maar hier krijgt hij al snel spijt van. Het eeuwoude stuk wordt in de kazerne omgetoverd in een frisse en vernieuwende voorstelling; zo zal het voor het eerst een vrouwelijke verteller hebben.
Vanuit de voorstelling kun je aanschuiven en genieten van een wel heel bijzonder diner de L’Histoire. Chef-kok Fabian trekt speciaal voor deze gelegenheid heerlijke, historische recepten uit het Oorlogskookboek uit de kast. Deze is geschreven in 1918, hetzelfde jaar waarin Stravinsky L’Histoire componeerde. Geheel in de trant van de recepten uit die tijd zal het een vegetarische maaltijd worden, met streekproducten van zeventien boeren uit de omgeving.

Meer informatie en kaarten via www.muziekzomer.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen