Expositie ‘Gespannen Stilte’ in Huis Kernhem

Foto: Ede.nieuws.nl

Van 9 juni tot en met 24 juni exposeert Ewald Sorbi in Huis Kernhem in Ede met schilderijen. ‘Gespannen stilte’, zo kunnen de schilderijen van Ewald Sorbi misschien wel het best worden getypeerd.

Sorbi schildert naar de werkelijkheid, maar neemt daarbij geen genoegen met een eenduidig beeld. Sorbi: “Ik ben niet uit op een kopie van de werkelijkheid. Liever manipuleer of reconstrueer ik datgene dat ik waarneem. Ik laat elementen weg of voeg er juist weer andere aan toe”.

Dat levert vaak schilderijen op die enigszins vervreemdend overkomen en daarmee een spanning oproepen. De schilder ziet zijn werk dan ook verwant aan het magisch realisme en het surrealisme. Stilte, verval, verlangen, leegte, verrassing, humor en (zelf)spot zijn daarbij terugkerende thema’s. De laatste jaren komen ook maatschappelijke onderwerpen, zoals de bankencrisis, in zijn schilderijen voor. Sorbi: “Ook boosheid en onmacht blijken voor mij bronnen van inspiratie te zijn.”

De afgelopen twee jaar heeft Sorbi zich met name gericht op het schilderen van avonden,  nachten en kaarslicht. “Van de nacht wordt vaak gezegd dat die aardedonker is. Maar de nacht heeft veel meer licht dan je zou denken. Niet alleen de maan geeft licht, maar ook de wolken. Bij volle maan zijn er zelfs schaduwen. Die zachte contrasten boeien mij. Ze voegen een extra dimensie aan mijn schilderijen toe, waardoor de fantasie wordt geprikkeld”, aldus de schilder. Het zijn dan ook vooral zijn nachtelijke taferelen die een intrigerende spanning oproepen en waarop je in de verte een hond kan horen blaffen.

Deze verrassende expositie is te zien op zaterdagen en zondagen van 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis. De expositie wordt geopend op zondag 10 juni om 15.00 uur, met muzikale omlijsting van gitariste Melissa Leijser.

 

Zie ook: www.huiskernhem .nl  en www.ewaldsorbi.nl

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden