Confrontatie met Oorlogsherinneringen

Foto van Jan van Leeuwen
Foto: Henrie Stroband

Confrontatie met Oorlogsherinneringen

Tentoonstelling Jan van Leeuwen, fotograaf uit Bennekom met internationale bekendheid donderdag 3 mei 19:30 tot 21:30 uur, vrijdag 4 mei van 14:00 tot 16:00 uur, zaterdag 5 mei 13:00 tot 16:00 uur Opening door Jan op donderdag 3 mei 19.30 uur.

De Ontmoeting Emmalaan 1, in Bennekom.

Vanaf 1988 maakt Jan zelfportretten met camera obscura en blauwdruk-technieken. Hij is object en subject tegelijk. Op de foto’s worden onverwachte emoties zichtbaar. In 1992 zegt een museumdirecteur er over: ‘Aber das sind Kriegsbilder!’ Jan maakte als tiener de Duitse bezetting en Jodenvervolging mee. Deze ervaring was traumatisch: hij ervoer een dunne scheidslijn tussen zichzelf en de slachtoffers.

Tijdens de Balkanoorlog komen er veel herinneringen terug. Nieuwe portretten volgen. Jan drukt zichzelf nu af in negatief, als model. De ‘prikkeldraadserie’ is een protest. Maar vooral een emotionele verwerking van wat er in de wereld gebeurt en van het verleden waaraan het herinnert. Dat leidt ten slotte tot een serie foto’s in bruindruk, opnieuw met de kunstenaar als model. Christelijke thema’s, zoals de maaltijden op witte donderdag en Pasen. Opnieuw de ontmoeting met de Ander, die gemarteld en gedood was. Maar ook: begin van nieuw leven, een nieuwe reis door de wereld.

Jan zal steeds aanwezig zijn om zijn werk toe te lichten.

Jan van Leeuwen (Amsterdam 1932) begint in 1955 als vertegenwoordiger voor zijn werk te fotograferen. Vanaf 1986 gaat hij met speciale technieken werken om na zijn pensionering een leuke hobby te hebben. Dit leidde tot vele tentoonstellingen over de hele wereld.

www.vrijzinnigenbennekom.nl

Lida van Hellemondt

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden