Blijf met je vingers van andermans spullen af!

Foto: Ede.nieuws.nl

De vakanties zijn weer in aantocht en zowel in het binnenland als daar buiten treft bijna iedereen voorbereidingen om erop uit te trekken. De een neemt maatregelen voor een kampeervakantie en de ander doet het wat luxer.

Cultuur snuiven

Het is zeker dat er tenminste een van de vakantiedagen gebruikt wordt om als een echte toerist erop uit te trekken om kunst of cultuur te gaan ‘snuiven’. Massaal willen we zien waar een heel volk trots op is of zou moeten zijn. Iets wat koste wat het kost bewaard moeten blijven voor het nageslacht. In Nederland voorbeelden genoeg.

Ook al ben je niet zo’n kunst liefhebber. Bepaalde stukken in het binnen- of buitenland zou je moeten hebben gezien. Nee niet op een plaatje of TV maar met je eigen ogen. Het klinkt toch wel. “In de vakantie hebben we  puntje, puntje, puntje gezien”.

Het vergt geduld om soms alleen al in de buurt van het tentoongestelde te komen nog afgezien van het feit dat iedereen dezelfde dag blijkt te hebben uitgekozen om de zelfde plek te bezoeken. Heb ik het nog niet eens gehad over de bewakingsmaatregelen die er voor sommige stukken uit de kast moeten worden getrokken. Heel veel lol wordt daardoor vergald.

Maar helaas niet iedereen is trots op zijn erfstukken  

Neem nou het schilderij van de Nachtwacht geschilderd in 1642 door de Hollandse Kunstschilder, etser en tekenaar Rembrandt van Rijn (15-7-1606 – 04-10-1669). Het zorgt ervoor dat veel toeristen ons land bezoeken. Oorspronkelijk had het doek de naam Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Benninck Cocq. Het moet een opstelling van de wacht overdag voorstellen maar kreeg in de 18de eeuw de bijnaam De Nachtwacht omdat het doek zo’n donkere kleur had. Het hangt al sinds de oprichting van het Rijksmuseum in 1800 eerst in Den Haag en nu in Amsterdam en trekt veel toeristen en helaas ook vandalen.

Twee keer is het gebeurd dat het doek met een mes werd bewerkt en nog niet zo heel lang geleden vond iemand het nodig om er zoutzuur tegen aan te gooien. Kapitalen kost het om dan de boel weer in orde te krijgen. Wat bezielt iemand toch om dit te doen. Blijf met je vingers van andermans spullen af. Bewaken dus met alle gevolgen van dien. Nee dan dat andere schilderij.

Hoe iets ‘GROOT’S heel klein kan zijn

Ja ook wij scharen ons een dag in de vakantie onder de kunst en cultuur barbaren. Maar wat was het een teleurstelling. Het blijkt erbij te horen dat soms iets gigantisch tegenvalt als je weigert om even voorstudie te doen en in je hoofd dus een ander beeld hebt dan de werkelijkheid. Bijvoorbeeld van afmetingen. Hoe stom. Want eindelijk gaat de wens in vervulling, om het beroemdste en meest beschreven en bezongen schilderij ter wereld de Mona Lisa, dat sinds 1906 in het Louvre in Parijs hangt, eens met eigen ogen te mogen bekijken.

Wist je dat ook dit schilderij aardig wat aanvallen van vandalisme heeft moeten verwerken. Het is gestolen, beklad met verf, en overgoten met zuur. Kijk dat wist ik dan weer wel. Nu zit het veilig weggeborgen achter kogelvrij glas en met een dik touw worden de kijkers op een veilige afstand gehouden. Vol verwachting staan we in de rij te wachten tot we toegang krijgen tot de zaal waar ‘Het schilderij’ getoond word. Geduld ja dat moet je hebben maar dan ga je het ook meemaken. Om ons heen worden naar mijn idee alle mogelijke talen gesproken. Ik versta er tenminste geen snars van. Jammer want dan was de schok misschien iets minder groot geweest.

Meesterwerk

Nog even en dan sta ik oog in oog met het meesterwerk van schilder Leonardo Da Vinci (15-04-1452 – 02-05-1519). Hij was trouwens niet alleen schilder. Het was een man met een indrukwekkende staat van dienst. En dan; ja, we wisten dat het doek kleiner was dat je denkt. Maar ZOOO klein dat is wel even schrikken. En dan te bedenken dat hij dertien jaar nodig had om tevreden te zijn over zijn werk.

Maar de moeite dat was het waard. Ondanks alle bewakingsmaatregelen die best begrijpelijk zijn. Misschien is iets meer inlezen wel een goed idee om in ieder geval een ‘kunst of cultuur schok’ te vermijden.

 

Met vriendelijke groet Juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen