Stichting voor muur van Mussert in Lunteren

Foto: YouTube

In Hotel de Wereld in Wageningen is maandagavond een stichting opgericht die gaat bekijken wat er met de Muur van Mussert gaat gebeuren. Stichting Educatiecentrum De Goudsberg heeft al verschillende plannen voor het omstreden NSB-bouwwerk uit 1936 in Lunteren.

De Muur van Mussert bestaat uit een stenen muur met een podium bij een groot veld. Op het terrein hield de NSB tussen 1936 en 1940 partijbijeenkomsten. Er is jaren gesteggeld of het complex een monument moest worden. Kortgeleden werd bekend dat de Muur van Mussert een rijksmonument wordt.

De stichting heeft plannen om een Tweede Wereldoorlog route te maken die bij de Muur van Mussert begint. De route zou dan gaan via de Grebbeberg naar Hotel de Wereld in Wageningen, de plek waar de capitulatie werd getekend.

Ook wil de stichting in de gang van de muur een educatief en interactief programma ontwikkelen voor vooral jongeren. ‘Voornamelijk de jeugd willen we leren van let op, wat er toen gebeurde, die verschijnselen van vreemdelingenhaat, van uitsluiten van bevolkingsgroepen, wat er toen gebeurde dat kan vandaag weer gebeuren’, aldus Jan Kijlstra van de nieuwe stichting. 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden