Expositie in De Kijkdoos: Stoelen in de spotlight

Foto: Herman Kuypers

Vanaf 24 maart 2018 exposeren Herman Kuypers (beeldend kunstenaar) en Stefan During (meubelmaker) bij De Kijkdoos Bennekom. Herman Kuypers met aquarellen van stoelen in veel verschillende opstellingen. Stefan During met houten stoelen in een eigen traditionele stijl.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 24 maart 15.00 uur in Villa Erica, Ericapark 1 te Bennekom. De expositie is gratis toegankelijk van 24 maart t/m 8 april, vrijdag t/m zondag én 2e Paasdag van 13.30 – 17.00 uur.

Stoelen

Met overwegend vrij gewone stoelen slaagt Herman Kuypers er in intermenselijke en universele thema’s van een bijzondere kant te belichten. Dit doet hij met een vaardige hand en met zichtbaar vakmanschap én plezier. Zijn associatief sterke beelden hebben een grote archetypische kwaliteit.

De stoelen die Kuypers in uiteenlopende situaties verbeeldt vormen een soort familie. Alle door hem getekende stoelen maken er deel van uit. Eenzaam, verloren in de massa, verzameld in een kring, beschadigd, trots, raadselachtig, kleurrijk of onmogelijk. Via de titels geeft hij een onverwachte extra lading aan zijn werken.

Meubelmaker

Stefan During is meubelmaker en woont op Texel. Hij is misschien wel de enige gespecialiseerde stoelenmaker met een eigen traditionele stijl in Nederland. Naast stoelen bouwt hij ook muziekinstrumenten zoals de viool.

During groeide op in Hilversum als zoon van een violist van het Concertgebouworkest, omringd door muziek en natuur. Hij studeerde begin jaren 70 af als geoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte twee jaar aan de Universiteit van Istanbul en in die tijd begon hij met het maken van meubelen.

Zijn ideaal is houtbewerken op een traditionele wijze, met een fraaie combinatie van schoonheid, constructie en comfort. De houtbewerkers van Istanbul blijken nog steeds een inspiratiebron te zijn.

Voor basisscholen is er een speciaal educatief programma te midden van deze tentoonstelling. Meer informatie: www.dekijkdoosbennekom.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden