Katten laten chippen is nog wel een dingetje

Foto: Ede.nieuws.nl

Zou het helpen als katten ook een chip krijgen. Honden liefhebbers zijn al jaren bekend met de chip voor hun huisdier. Zo weet je altijd de eigenaar op te sporen als de hond de kuierlatten neemt en door een verantwoordelijke vinder naar een asiel gebracht wordt.

Maar katten laten chippen is nog wel een dingetje. Ten eerste lopen er nogal wat losse katten rond. Sluwe, katten die bijdehand genoeg zijn om niet te verhongeren. Op de hoek van de schutting wachten ze geduldig tot een katten eigenaar voor haar lieve kat het bakje met eten buiten zet. Nog voor het lieve diertje het in de gaten heeft is de inhoud al in de maag van de oplettende ‘gast’ verdwenen. En reken maar, morgen ligt ze er weer. Want zoals iedereen weet katten vinden het heerlijk op bij nacht en ontij door de wijk te struinen. Een onoplettend vogeltje is gauw gescoord door de razend snelle en behendige bewegingen van poeslief. Als het een beetje mee zit vindt ze ook nog een veldmuis. Het is niet ondenkbaar dat ze die super trots voor de voeten van haar baasje dumpt. Ze ontmoeten andere katten en zingen rond maart de hele buurt bij elkaar. Met als gevolg nog meer katten. Als het een beetje tegen zit komt ze de baas uit de buurt tegen en draait het uit op een niets ontziend gevecht. Er vloeit bloed en uiteindelijk zit de katten eigenaar met een zwaar gehavende kat de volgende morgen bij de dierenarts. En de hele buurt heeft wakker gelegen van het gekrijs.

Nu heb ik me laten vertellen dat de verplichte chip per kat zo’n zestig euro gaat kosten. Je zult er maar een paar van die lieverdjes hebben lopen. Ze zijn niet geregistreerd dus over een controle kan geen sprake zijn. Een controleur aan de deur is geen optie want katten miauwen niet als de deurbel gaat. Dat is waarschijnlijk een van de redenen dat katten nog altijd ‘vrije vogels’ zijn. Hoe ze dit op gaan lossen is nog een raadsel. Meestal ziet een dierenarts alleen een zieke of gewonde kat. Veel mensen laten hun kat ook nooit inenten. Het is dus een Wild Live wat de katten betreft. Niet iedereen is daar blij mee. Hoe lief en aaibaar de meeste katten ook zijn. Wat de katten met een baas betreft; hier gaat het denk ik op de eerlijkheid van de eigenaren aankomen om de dieren in kaart te krijgen. In toom houden zal nooit lukken. Die beestjes hebben vrijheid nodig om te leven. Je hele tuin is een kattenbak voor alle loslopende katten die zonder baas maar ook die met een baasje.

Katten pis op tafel.

Buiten schijnt nu de zon. In de tuin lijkt het wel voorjaar. De vergeten plantenbak met een zomerpotplant staat  volop in bloei. Daaronder, net als vorig jaar, is een ware witte zee van sneeuwklokjes met daar tussen de eerste gele en paarse krokussen. Het zou best kunnen dat deze bolletjes al meer dan 60 jaar in daar de grond zitten. Dat ooit de eerste bewoner ze in de grond heeft gestopt en dat het daarna steeds meer zijn geworden. De hele tuin is vol. Dank je wel vorige bewoner. Hier en daar komen de narcissen ook al boven de grond.

Dit jaar overkomt het me niet weer. Ik heb een mooie grote glazenbolvaas. Deze heb ik eens gevuld met een pol van die prachtige sneeuwklokjes uit eigen tuin. Ook mijn zus verraste ik met een goed gevulde vaas. Het zag er prachtig uit. Een pronkstukje midden op de tafel. Alvast een beetje voorjaar in huis was mijn gedachte. Maar helaas na een poosje begon het te stinken in huis. Een vieze nare lucht. Eerst verdacht ik de onderkant van mijn schoenen maar nee, het kwam uit de glazenbol. Het was de lucht van kattenpis. De pol heb ik snel weer in de tuin terug gebracht. Pas geleden bracht ik mijn zus een pol blauwe druifjes. Blij aanvaarde ze de pot en vroeg: komen ze uit je eigen tuin?” Toen ik nee zei leek ze op gelucht. “Hoezo”, vroeg ik, toen vertelde ze dat ze de vorige keer heel blij geweest was met de sneeuwklokjes, maar dat de inhoud al snel in de container was beland. Het hele huis had naar kattenpis geroken. Ze had het niet direct willen zeggen maar wilde toch dat ik het wist. We hebben er samen om gelachen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik zal niet meer zo gauw uit eigen tuin bolplanten met grond in een vaas zetten.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden