Expositie Gratia in Huis Kernhem: rauwe portretten van verslaafden

Huis Kernhem
Foto: Ede.nieuws.nl

Van 24 februari tot en met 11 maart brengt fotograaf Milan Gies in Huis Kernhem in Ede een tentoonstelling van een reeks indringende portretten, getiteld Gratia.

In de tijd dat Milan Gies studeerde aan de theaterschool ontstond zijn fascinatie voor het menselijk lichaam en de wijze waarop dit het wezen van de mens onthult. In zijn werk is kwetsbaarheid het universele maar ook gevoelige thema. Lichaamstaal ziet hij als de belangrijkste manier om met de ander in contact te komen. Ecce homo – zie hier de mens.

Zelfredzaamheid, onafhankelijkheid, in zekere zin ‘onkwetsbaarheid’, het zijn belangrijke normen in onze maatschappij. Jong, fit en sterk moeten we zijn. Maar de mens, kwetsbaar door de gevolgen van bijvoorbeeld armoede of verslaving, laten we die over aan zijn lot? Verschillen wij werkelijk van hen die we als ‘outcast’ of slachtoffers definiëren? Kunnen zij op medeleven en acceptatie rekenen? Betekent kwetsbaarheid zwakte of vinden we hierin juist onze gedeelde menselijkheid?

Met zijn foto’s probeert Milan Gies op die vragen een antwoord te vinden en aldus zin te geven aan het bestaan van de mens in al zijn kwetsbaarheid. Hij wil in zijn werk tot uitdrukking brengen dat het bestaan van ieder mens, sterk of zwak, betekenis heeft. Dit doet hij door tijdens een langere periode van intensieve samenwerking de barrière tussen de fotograaf en het subject, de mens, weg te nemen, waardoor een vertrouwensrelatie ontstaat.

De expositie Gratia is geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00-17.00 uur.

De toegang is gratis.

 

Zie ook: www.huiskernhem.nl en www.milangies.com

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden