O, heden wat nu!

Foto: Ede.nieuws.nl

Op de keukentafel ligt een stukpapier en een pen. Daarop uitgeschreven de menu’s voor alle komende feestdagen.

Deze week tijdens een visite hoorde ik een vriendin vertellen dat het bij hen wel heel erg veel is. “Wij gaan vanaf de 21e alleen maar feestdagen tegemoet” zegt ze,” in de volgorde van een verjaardag, een trouwdag, een vrije dag, 1e kerstdag , 2e kerstdag inclusief nog een verjaardag.” Stel je eens voor wat een boodschappenlijst bij haar op de tafel ligt. “Bij ons, zegt ze ”geldt voor de feestdagen: Geen paniek en alles wat we niet hebben doen we het zonder. Inmiddels zijn we wel zo ver dat we de ervaring hebben om het een en ander te combineren.” Vertrouwde ze ons toe. “Het is een sport geworden om binnen het geplande budget te blijven. Want elk feest op zich krijgt de nodige aandacht. Je kunt niet zeggen: Jouw verjaardag vieren we niet hoor het is al feest. En dan de trouwdag. Toen we trouwden wilden we graag samen de kerstdagen door brengen in ons eigen huis dus trouwden we vlak voor de kerst. Nu achteraf, hoe hebben we dat toen kunnen doen.

En ja niet elk jaar is een jubileum maar wel een dag om niet zomaar aan voorbij te lopen. Bij ons tenminste niet. “Vertelt ze.” Bij ons geldt je feesten moet je vieren.” Ik weet, uit eigen ervaring dat het achteraf wel wat teleurstellend is wat de verjaardagen betreft. En dan bedoel ik het aantal feestgangers. Tegen beter weten in worden ook mijn de inkopen gebaseerd op toch wel steeds een kamervol visite. Natuurlijk snap ik dat iedereen de feestdagen het liefst in zijn eigen huis wil doorbrengen. Maar elk jaar weer loopt de jarige Job hier tegenaan. Daarom snap ik de verzuchting; “Was ik maar in de zomer geboren. Bijvoorbeeld in augustus of zo.” Maar helaas voor de jarige, dat is niet zo.

Maar er is meer dan eten alleen. Ook hoe versieren we de boel en hoe houden we de alles fris en schoon zonder ons tijdens de feestdagen uit de naad te werken. Eerlijk gezegd, het boekje Oma weet raad is voor ons een soort goudengids. Zoals er staat een gourmet gepland. Toch willen we de volgende dagen niet in die gourmetlucht zitten. Dus op aanraden van oma zetten wij als we naar bed gaan een paar bakjes met warmwater en azijn verspreid door het huis. Gegarandeerd dat de volgende dag de lucht geklaard is.

Eigenlijk zou ik, vlekken kampioen die ik ben, alle dagen over mijn feestkleren een schort moeten dragen. Maar zeg nou eerlijk. Dat ziet er toch niet uit. Inmiddels ben ik een expert in het verwijderen van vlekken. Op nummer één staat de wijnvlek samen met de vruchtensapvlek. Hierbij is snelheid geboden. Strooi flink wat zout op de vlek zodat het vocht in het zout trekt. Het zout uitschudden en nabehandelen met lauw water. Is de vlek niet weg dan kan waterstofperoxyde misschien nog helpen. Dan volgt de vetvlek deze kun je het beste verwijderen door het kledingstuk te wassen in een lauw zeepsopje. Is de vlek niet weg, nabehandelen met een doekje met ammoniawater, met zout of wat water met spiritus. En wat denkt u van een kaarsvetvlek middenvoor. Er is maar een remedie schraap de dikste laag, als ze droog is van de stof. Leg dan een stuk keukenpapier onder en op de vlek. De warme föhn of strijkbout erop en negen van de tien keer absorbeert het papier het kaarsvet en weg is de vlek. Natuurlijk had ik een rode kaars en zit er nu nog een gekleurde vlek. Oma zegt met een beetje alcohol moet het eruit gaan. Zo kun je natuurlijk ook je prachtige damasten witte tafelkleed redden. Met een koffievlek is het een ander verhaal helaas. Dat wordt verkleden. Oma zegt ga niet staan prutsen met een doekje. Even een vlekje wegwerken is er niet bij. Je maakt het alleen maar erger. Daar helpt alleen lauw water en zeep, dus, uit die handel en de wasmachine in. Bij alle vlekken is eigenlijk de boodschap; direct handelen. zodat het niet opdroogt, zet het kledingstuk eventueel in een emmer met water. U zult het inmiddels wel begrepen hebben. Na de feestdagen staan er bij mij in de douche dus een paar emmers. Getuigen van veel gezelligheid. Zeker weten. Ik wens iedereen heel veel plezier met de voorbereidingen voor de feestdagen, veel gezelligheid en vooral vlekvrije feestdagen toe.

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden