Een uur meer. Heerlijk een uurtje langer blijven liggen. Dat wel, maar waarom?

Foto: Ede.nieuws.nl

Waarom een zomertijd en waarom een wintertijd. Even heel kort door de bocht. Dan is het ’s morgens niet zo vroeg licht en ’s avonds wat later donker. En dan is het ’s morgens niet zo lang donker en ’s avonds langer licht. Dus kunnen we meer gebruik maken van natuurlijk licht in plaats van de lampen aan te doen.

Dat is dan een voordeel. Maar er zijn ook nadelen. Omdat wij als gevolg van de zomertijd vroeger op pad gaan komen we meer wild tegen op de weg. En omdat onze biologisch klok is ontregeld zijn we minder alért. Met alle gevolgen van dien. Er is  dus discussie in de regering tot op Europees niveau. Wel of niet doorgaan met dit fenomeen. Aanstaand weekend is het weer zover. De klok moet midden in de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober een uur worden terug gezet. Alle landen in de Europa verzetten twee keer per jaar de klok. Allemaal tegelijk. Zeventig landen in de wereld doen mee. Buiten de EU gaat dat niet allemaal tegelijk. De landen die dicht bij de evenaar liggen doen niet mee. In sommige landen is dag en nacht bijna gelijk wat betreft het licht. Al in 1907 was er een plan om op vier zondagen achter elkaar steeds de klok twintig minuten te verzetten. Veel minder dure  kaarsen dus. Dit plan vond men een lachertje en er is niets mee gedaan. Maar in 1917 hebben de Duitsers het wel ingevoerd. Na de tweede wereld oorlog, in 1946 is het een poos afgeschaft maar sinds 1977, tijdens de olie crisis, is het weer ingevoerd.

Ik weet niet hoe het bij u is maar ik moet er altijd even aan wennen. Mijn automatisch systeem word er altijd tijdelijk door ontregeld. Nu zal ik weer nog vroeger in de morgen al wakker zijn en ik weet dat ik niet meer zal kunnen slapen. Rond het middaguur een zelfde probleem. Mijn maag waarschuwt me vast weer een uur te vroeg dat ik de lunch klaar moet gaan maken. Dan heb ik het nog niet over de hond en de kinderen gehad. Bij hen zie ik ook symptomen die wijzen op onregelmatigheid. Veel te vroeg zoekt de hond zijn plek, zoals altijd ’s morgens, met veel gekreun en gesteun onderaan de trap. In de hoop dat het baasje boven hem hoort en naar beneden komt om hem uit te laten. Vroeger dan anders zijn de kinderen al in de douche. Terug naar bed sturen is de enige optie. Dan, niet vergeten alle klokken een uur terug te zetten. De staande klok mag niet terug gezet worden. Dus, of elf uur doordraaien en stoppen bij elk slag moment of een uur stil zetten. Je kunt ervan uitgaan dat ik te laat ben om hem weer een slinger te geven. De elektrische wekker is altijd weer even zoeken hoe het werkt. Mijn mobiele telefoon zet zich gelukkig automatisch op de goede tijd, want dat is ook altijd even een dingetje. Hoe doe je dat.

Een prettige bijkomstigheid is dat je met het achteruit zetten van de klok, naar wintertijd, niet zo snel door de mand valt als je het helemaal vergeten zou zijn. Niemand heeft de gaten dat je veel te vroeg op bent. Dat is wel even anders als de zomertijd ingesteld wordt en de klok een uur naar voren gaat. Dan ben je dus te laat als je het bent vergeten. Misschien wel leuk om te vertellen. Het was deze zomer dat een heel gezin zeker driekwartier te laat de kerk binnen loopt. De nacht ervoor is de klok dus een uur naar voren gezet. Buiten staan wel veel fietsen en auto’s en op het kerkpad is niemand meer te zien. Ze moeten gedacht hebben iets aan de late kant te zijn. Maar goed, deze vader zet met zijn gezin door. Het gevolg; Alle ogen zijn gericht op de laatkomers die in de heilige veronderstelling zijn nog net op tijd binnen te wandelen. De spreker grinnikt en wenst het gezin een hele goedemorgen. ”Fijn dat jullie er zijn, ik was net bezig met het afronden van de preek.” Zegt hij er ter informatie bij. Iedereen begint te lachen en is heimelijk blij dat hij/zij zelf op tijd was. Het gezin gaat snel zitten. De beide ouders met iets meer kleur op de wangen dan gezond. Na de, voor het gezin zeer korte, dienst is het, een vrolijk onderwerp van gesprek. De meningen verschillen dat wel. Ik zou terug gegaan zijn. Vast en zeker! Stel je voor dat het plan om vier zondagen achter elkaar steeds de klok twintig minuten te verzetten door gegaan was. Mag je zelf invullen wat er dan gebeurt.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen