Vrijwilliger Maanderzand geeft boek uit voor en door ouderen

Foto: Ede.nieuws.nl

Op de Herfstmarkt van woon- en zorgcentrum het Maanderzand is op 4 november een boek te koop met meer dan honderd verhalen over het dagelijks leven rond het midden van de vorige eeuw.

De titel van het boek is “Verhalen van nu”. De verhalen worden verteld door ouderen die in die tijd zijn opgegroeid. De verhalen die ze vertellen zijn daardoor heel herkenbaar voor leeftijdgenoten, ook door de vele sfeervolle foto’s.

De verhalen zijn verzameld door Eefjan Timmerman, vrijwilliger op de PG afdeling van het Maanderzand. “Voor de groep bewoners met een vorm van dementie met wie ik een paar keer per week activiteiten doe, zocht ik verhalen die hen zouden aanspreken. Verhalen uit kinderboeken en boeken voor volwassenen kwamen niet altijd goed over.”

Onder andere op de websites van historische verenigingen vond hij geschikte verhalen. Vaak moest de tekst wel een beetje worden aangepast. De vertellers beschrijven hun jeugd en de periode daarna op een herkenbare manier, soms prikkelend en relativerend, vaak met humor en met liefde. Daardoor roepen de verhalen een prettige sfeer op.

Josien van Dam, coördinator vrijwilligers: “We zijn echt niet de hele dag aan het voorlezen in het Maanderzand, maar op bepaalde momenten is het prettig om een verhaal bij de hand te hebben. De verhalen brengen vaak een gesprek op gang dat je anders niet gehad zou hebben”.

Toen de verhalen een poosje in het Maanderzand gebruikt waren ontstond het idee om ook anderen hiervan te laten genieten. Daarvoor moest er contact gelegd worden met de schrijvers om toestemming te krijgen om de verhalen uit te brengen in een boek. De meeste van hen waren heel behulpzaam en enthousiast. “Uiteindelijk konden meer dan 100 verhalen in het boek worden opgenomen, verdeeld over hoofdstukken als School, Beroepen, Vakantie & vrije tijd, Oorlog, Sinterklaas en Kerst”.

Een ideaal boek voor ouderen van boven de 70 die niet zo gauw op internet zullen zoeken naar verhalen over hun jeugd en die liever uit een boek lezen dan van een beeldscherm.

De opbrengst van het boek gaat in zijn geheel naar goede doelen (stichting Alzheimer Nederland en de PG afdeling van het Maanderzand).

“Verhalen van nu”. Verkrijgbaar bij Boekenbestellen.nl en met korting bij Boek en Buro in Ede en met extra korting op de Herfstmarkt van het Maanderzand op zaterdag 4 november van 9.30 tot 13.30 uur.

Schrijf je mee? Door Eefjan Timmerman

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden