Heideweek 2017. De heide bloeit dus is er de laatste volle week van de maand Augustus weer feest

Foto: Ede.nieuws.nl

De heide bloeit dus is er de laatste volle week van de maand Augustus weer feest.

Het kan ook niet uitblijven dat ook ik het deze week over de feestelijkheden in de omgeving moet hebben. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar die uit de motte ballen getrokken folkloristische kleding heeft ook wel wat.

Je ziet ze weer in de straat, keurige dames en heren inclusief hoed of witte muts. Als je goed kijkt ontdek je de goed bewaarde sieraden. Prachtig bewerkte zilveren knopen en halskettingen van de mooiste kralen en dan de Buigeltasjes. Verschil is er ook. Voor de gewone vrouw is een eenvoudige zwarte lange rok met daarop een schort, witte blouse en een omslagdoek al voldoende. Zoals een spijkerbroek met daarop een boerenkiel en rode zakdoek voor de gewone man al volstaat. Natuurlijk de klompen niet te vergeten. Als je erop kunt lopen tenminste, want dat kan een pijnlijke ervaring worden als je het niet gewend bent of anders moeten het zwarte schoenen of laarsjes worden dat maakt het plaatje wel compleet.

Tot mijn vreugde lijkt het wel of het elk jaar meer wordt. Inwoners die meedoen aan de grote verkleed partij. Wanneer je in een van de dorpen woont is het eigenlijk wel een ‘must’ om mee te doen. Hoe meer folklore op straat hoe beter. Zeker op die ene speciale dorpsfeestdag per jaar. Dan kruipen ook de wat oudere jongelui in de manchesterbroek met hupzelen (bretels), een boerenkiel met rode zakdoek en klompen. Het enige verschil met vroeger is dat nu ook de meiden in zo’n outfit rondstappen. Sommigen van het wat oudere volk doet zijn best om met, van die ouderwetse grijze, kinderwagens hun kleine grut veilig over de markt de duwen. De tractoren, de bakfietsen en oude fietsen met grote korven voorop zijn onder het stof weggehaald en beheersen het straatbeeld. Oud-bollig of nostalgisch, ja zeg het maar. Eén week even uit de sleur heeft ook wel weer wat. Ja toch?

Al weken is er op elke dag wel een folkloremarkt te bezoeken. Elk dorp in de omgeving slooft zich uit om er een gezellig boel van te maken. Bijna alle dorpen hebben inmiddels hun eigen vlag. Aanschaffen dus en uithangen, hoe meer hoe beter. Tussen de tentjes met 2e hands spulletjes, de tenten met hebbedingetjes en vernuftige gebruiksartikelen aangeprezen door echte marktkooplui. En ja, daar heeft dan weer een handige organisator en publiekstrekker van gemaakt door die lui tegen elkaar op te laten schreeuwen in een heuse wedstrijd. En wat is nou een feest zonder hier en daar een lekker hapje of drankje. Dit verhoogt de sfeer. En het lukt. Wat loopt er een volk van buiten de dorpen rond. Elk jaar weer. Commercieel, ja ik denk dat we daar niet omheen kunnen.

Ook is er vaak een heuse veilig van heel oud spul. Je zult er maar wat mee hebben, met het oude spul bedoel ik. Het tegen elkaar opbieden is voor veel mensen een vermaak. Een stukje acteertalent zorgt ervoor dat de centjes ook op de plank komen. Want het feest is gratis maar moet wel betaald worden.

O, ja er zijn ook een paar regels. In heel de gemeente krijgen jongeren van achttien jaar tot en met vijfentwintig jaar helemaal gratis een armbandje. Een armbandje om alcohol te krijgen.Dus uitbaters op gelet, geen armbandje, geen alcohol. Doe je het wel en je wordt betrapt dan kost je dat een hele boel centen. Je drankjes krijg je in plastic aangeboden. Als je de lege beker nou direct in de daarvoor bestemde tonnen gooit scheelt dat een hoop troep. Voor de rest van de week wens ik iedereen een hoop plezier en pas op jezelf. Een ander doet het niet die heeft genoeg aan zichzelf.

Maandag heeft iedereen hopelijk ‘de kop er weer veur’ en begint het gewone leven weer. Even geen gein meer. Want zeg nou zelf ’t Ken niet altied feest weez´n.

Met vriendelijke groet Juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen