De gemeente Ede stopt met de starterslening, dat heeft het college van B&W vandaag besloten. De starterslening is een succesvol instrument geweest om starters te helpen bij de koop van een woning. Gezien de huidige omstandigheden op de woningmarkt is het niet meer noodzakelijk om de lening te blijven verstrekken.
De gemeente Ede introduceerde de starterslening in 2012. Met de lening konden starters op de woningmarkt het verschil overbruggen tussen het bedrag dat de starter maximaal kon lenen en de kosten van de woning.
Harry van Huijstee, wethouder Wonen: De starterslening heeft een positief effect gehad op zowel de doorstroming binnen de Edese woningmarkt als op de woningbouwproductie. Zo konden in de periode juli 2012 tot september 2017 maar liefst 439 starters een woning kopen met behulp van de starterslening.
De starterslening is bedoelt als stimuleringsmaatregel in de tijd dat de woningbouw in een crisis zat. Inmiddels gaat het een stuk beter met de woningmarkt en zijn extra stimulerende middelen niet meer noodzakelijk. Tegelijkertijd is de wet- en regelgeving rond hypotheken op de schop gegaan. Het Rijksbeleid is er nu veel meer op gericht dat starters eerst sparen en eigen geld meenemen bij het aankopen van een woning.
De aanvragen voor een starterslening die al zijn ingediend worden nog afgehandeld. Op het moment dat het maximale bedrag dat de gemeente Ede gereserveerd heeft voor de starterslening is bereikt, worden er geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen.
Eind van dit jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de starterslening.