Nieuwe visie op het sociaal domein richt zich op preventie en gezondheid

08 nov , 10:49 Gemeente
raadhuis3 1024x575 600x500 1
Ede.Nieuws.nl
Het sociaal domein: Leven en samenleven in Ede 2040, die het college van B en W aan de gemeenteraad heeft voorgelegd.
Een verschuiving van 'ziekte en zorg' naar 'gezondheid en gedrag'. Van 'ik bespreek mijn problemen niet' naar 'we praten over onze problemen en helpen elkaar.' En ‘niet iedere buurt of inwoner heeft hetzelfde nodig’. Deze uitgangspunten vormen de basis van de nieuwe visie op het sociaal domein: Leven en samenleven in Ede 2040, die het college van B en W aan de gemeenteraad heeft voorgelegd.
De gemeente Ede is verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning op diverse gebieden, zoals de zorg voor jongeren en ouderen, hulp bij opvoeding en schulden, opvang van daklozen en het bestrijden van armoede. “Voor veel inwoners is deze hulp en ondersteuning belangrijk”, zegt Karin Bijl, coördinerend wethouder voor het sociaal domein in Ede. "We zien dat steeds meer mensen hulp zoeken. Daarom richten we ons de komende jaren op gezondheid in de breedste zin van het woord. Dit doen we als gemeente samen met onze partners én met de inwoners van Ede."

Nieuwe koers

De visie heeft vijf uitgangspunten:
  1. Voorkomen is beter dan genezen: we zorgen voor de basis van gezondheid.
  2. We kijken breed naar gezondheid: iedereen in Ede moet een betere kwaliteit van leven hebben.
  3. Ongelijk investeren voor gelijke kansen: iedereen moet gezonder kunnen leven.
  4. We doen het samen: alle inwoners helpen elkaar.
  5. We investeren in gezamenlijke hulp: inwoners krijgen betere en toegankelijke zorg.
Bijl: “We willen de komende jaren vooral inzetten op preventie en gezondheid van inwoners, omdat we daarmee kunnen voorkomen dat later dure en ingewikkelde zorg nodig is. Daarnaast bieden we maatwerk voor diegenen die het hardst hulp nodig hebben.” De visie helpt om tot 2040 de koers te bepalen van het beleid.
De nieuwe koers is nodig omdat de gemeente ziet dat de druk op zorg en ondersteuning steeds verder toeneemt door vergrijzing, personeelstekorten en stijgende kosten. Daarnaast krijgen gemeenten vanaf 2026 veel minder geld van het Rijk. “Als we ook in de toekomst zorg en hulp willen blijven bieden aan de mensen die dit het hardst nodig hebben, moeten we scherpe keuzes maken,” legt Bijl uit. Met deze visie kan de gemeente die keuzes op een goed doordachte manier maken.

Gemeenteraad

Voor de totstandkoming van deze visie heeft de gemeente advies ingewonnen bij de Adviesraad Sociaal Domein Ede (ASDE). In september sprak de gemeente met ongeveer 40 organisaties die in Ede in het sociaal domein werken. De adviezen zijn verwerkt in de nieuwe koers. Op 28 november a.s. gaat het college met de gemeenteraad over de nieuwe visie in gesprek.