REGIO - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw,
Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bracht maandag 19 augustus 2024 een werkbezoek aan
Regio Foodvalley. Wiersma liet zich informeren over het fijnmazige meetnetwerk
op de kalverhouderij van Wim Brouwer in Barneveld. En zij kreeg een rondleiding
op het gemengde bedrijf van Theo Folmer in Lunteren, een biologische
pluimveehouderij en melkveehouderij met agroforestry. Regio Foodvalley staat
bekend om innovatieve oplossingen door samenwerking tussen
boeren,
onderwijsinstellingen en overheden.
In Regio Foodvalley komen landbouwuitdagingen en oplossingen
samen. Met een hoge veedichtheid naast een kwetsbaar natuurgebied heeft de
regio de focus op landbouw- en natuurherstel. Daarom werd minister Wiersma
uitgenodigd om de resultaten en innovatieve praktijken in het gebied te
bekijken.
“Vandaag zag ik dat men hier in Regio Foodvalley, die zo
belangrijk is voor onze voedselvoorziening, de mogelijkheden van de vele
veehouderijen goed weet te benutten. Zo wordt er hier gewerkt met een fijnmazig
meetnetwerk waarmee boeren zelf hun emissies kunnen meten en direct maatregelen
kunnen nemen. Dit verbetert niet alleen het productieproces, maar geeft hun ook
de ruimte om hun bedrijf op eigen wijze en met al hun vakkennis verder te
ontwikkelen. De boer staat dus echt aan het roer, en dat vind ik van groot
belang.”, aldus minister Femke Marije Wiersma.
Praktijkvoorbeelden
Op de kalverhouderij van Wim Brouwer, waar 1350 kalveren
worden gehouden, speelt innovatie en automatisering een centrale rol. Hierdoor
kan Brouwer veel werk zelfstandig doen en bij piekmomenten oproepkrachten
inzetten. Brouwer neemt deel aan het meetnetwerk van Regio Foodvalley, waarbij
boeren hun emissies meten en zelf maatregelen nemen.
Theo Folmer, de achtste generatie op boerderij Oud
Schothorst, heeft duurzaamheid en biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Hij
heeft een gemengd bedrijf. Hij bezig met de overschakeling naar biologische
melkveehouderij. Door slimme bodeminvesteringen haalt hij 15% meer opbrengst
van zijn grasland en vermindert hij de afhankelijkheid van krachtvoer op zijn
melkveebedrijf. Op zijn biologische pluimveebedrijf hebben 6.000 kippen 2,5
hectare uitloopgebied vol bomen en struiken, onderdeel van zijn agroforestry-systeem,
wat bijdraagt aan een gezondere bodem en hogere biodiversiteit.
Theo Folmer, de achtste generatie op boerderij Oud Schothorst, heeft duurzaamheid en biodiversiteit hoog in het vaandel staan.
Wethouder Jan-Pieter van der Schans (Ede), bestuurlijk
verantwoordelijk voor het thema Landelijk gebied in Regio Foodvalley; “Fijn dat
minister Wiersma snel naar onze regio is gekomen. We hebben laten zien dat
boeren met behulp van ons meetnetwerk hun boerenvakmanschap weer centraal
kunnen stellen. We willen dit netwerk graag verder uitrollen, zodat boeren in de
toekomst met emissiedoelen kunnen gaan werken. Ook hebben we noodzaak van het
langdurig inzetten van extra financiële middelen voor agrarisch natuurbeheer,
een grondfonds en het belang van ondernemingsplannen voor een
toekomstbestendige agrarische sector benadrukt. Een heel nuttig bezoek dus en
we zijn benieuwd hoe minister Wiersma dit meeneemt in het Regeerprogramma!”.
Regio Foodvalley blijft met deze innovatieve aanpak een
voorbeeld voor de toekomst van landbouw en natuurbehoud in Nederland.
Minister loopt door de stal op boerderij Theo Folmer
Foto's Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur