Melkveehouders aan de slag met Bokashi en doorzaaien

06 jul 2021, 13:53 Gemeente
bokashi pixabay
Twaalf melkveehouders in gemeente Ede ronden op 7 juli de leergang Natuurinclusieve landbouw af. Het resultaat is al zichtbaar: zeven agrariërs van boerencoöperatie Binnenveldse Hooilanden gebruiken bokashi om hun land te verrijken en Lunterse boeren gebruiken kruidenmengsels om hun weides gezond te houden. Wethouder Jan Pieter van der Schans is aanwezig bij de feestelijke afsluiting van de leergang.
De melkveehouders startten op 1 juli 2020 met de leergang natuur-inclusieve landbouw. De leergang bestond uit vier kennissessie en vier excursies. Rondom thema’s bodem, biodiversiteit, water en economie. Daarnaast waren er 4 leertafels om op gewenste onderdelen nog wat meer te leren. Het Louis Bolk Instituut (onafhankelijk internationaal kennisinstituut dat kennis ontwikkelt op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid) gaf de leergang en gaf de boeren ook een maatwerk advies over biodiversiteit op hun bedrijf. De leergang kwam tot stand dankzij subsidie van provincie Gelderland.
Bokashi
Geurt Achterstraat is één van de deelnemers aan de leergang. Hij hoorde van bokashi (compost van natuurmaaisel) en introduceerde dit bij coöperatie Binnenveldse Hooilanden. “Eind 2020 kochten we als coöperatie 50 hectare natuurgrond in het nieuwe natuurgebied Binnenveldse Hooilanden. We beheren er de natuurgrond door er een beperkt aantal koeien te laten grazen. We maaien er ook. Van het maaisel maken we bokashi en dat gebruiken we om de bodem van onze eigen weides te verbeteren.” Bokashi is in Japan ontwikkeld. Het is een manier van composteren zonder zuurstof. Geurt: “Dat heeft als groot voordeel dat de CO2 die in de plant opgeslagen zit, niet vervluchtigt. Bij normaal composteren gebeurt dat wel, dan verdwijnt wel 90% van de CO2. Door maaisel te composteren tot bokashi, krijgen we compost met veel meer koolstof. Het voedt de planten en stimuleert het bodemleven, waardoor bodems een betere structuur krijgen. Zulke bodems houden ook beter vocht vast, waar landbouwgewassen bij droogte van profiteren.”
Project doorzaaien
Biologisch melkveehouder Cor den Hartog uit Lunteren besloot naar aanleiding van de leergang te experimenteren met doorzaaien. Samen met kalverhouder/akkerbouwer Dennis Minnen en een aantal andere Lunterse boeren haalden zij de Franse innovatieve Novag T zaaimachine voor het eerst naar Nederland. De machine zaaide in het najaar van 2020 grassen, kruiden en klavers op de weilanden van enkele veehouders in de gemeente Ede. Dit voorjaar zaaiden Den Hartog en Minnen maïs en voederbieten op hun weiland. Den Hartog: “De tijd van het jaar bepaalt wat je kunt zaaien. In het najaar zijn dat grassen en kruiden, en in het voorjaar akkerbouwgewassen. De machine kan verschillende zaadsoorten aan en is dus het hele jaar inzetbaar.’
Minnen verwacht veel van het doorzaaien. ‘Het voorkomt vochtverlies, behoudt de bodemstructuur en er vindt geen grondbewerking plaats. Allemaal belangrijke factoren om met zo min mogelijk kosten topproducties te halen.”
Stimuleren biodiversiteit
Wethouder Jan Pieter van der Schans “In ons prachtige buitengebied stimuleren we ondernemers om bij te dragen aan natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten en de biodiversiteit van het landelijk gebied, zodat voedselproductie hand-in-hand kan gaan met natuur, schoon water, een gezonde bodem en klimaatbestendige landbouw. Deze leergang is een mooi voorbeeld van hoe we het graag zien in de FoodValley: kennis en praktijk bij elkaar brengen. Daar komen we verder mee!”