EDE - Voor huis Kernhem is een bronzen maquette van het 15e-eeuwse kasteel Kernhem geplaatst. Het monumentje, gemaakt door beeldhouwer Ruud Ringers, houdt de herinnering aan de rijke geschiedenis van het landgoed levend.
Samen met inwoners van Ede is in 2019 de visie voor landgoed Kernhem gemaakt. In de afgelopen 5 jaren is uitvoering gegeven aan concrete maatregelen uit de visie. In de visie werd ook de wens geuit om een kunstwerk te laten maken dat bijdraagt aan de uitbeelding van de geschiedenis van het landgoed Kernhem. Daarom heeft de gemeente een impressie laten maken van het voormalige kasteel Kernhem.
Landgoed Kernhem is één van de oudste landgoederen van Nederland met grote cultuurhistorische, natuur- en landschappelijke waarden. Het landgoed begon in de 15e eeuw als eigendom van de hertog van Gelre. Dit kasteel was strategisch gelegen als een verdedigingsvesting met slotgracht en moest de hertog beschermen tegen plunderende Stichtsen (Utrechtenaren). Rond het begin van de 18e eeuw werd het kasteel niet meer gebruikt als vesting. Buiten de gracht en muren van kasteel Kernhem kwamen boerderijen, tuinen en boomgaarden en werden er lange, statige lanen aangeplant. In 1803 werd de vervallen middeleeuwse vesting afgebroken, de grachten gedempt en is het landhuis gebouwd zoals we dat nog steeds kennen. Het sober classicistische landhuis staat op de fundamenten van het oorspronkelijke kasteel.
Het monumentje is gemaakt door de beeldhouwer Ruud Ringers (1943) uit Chaam aan de hand van een tekening van C.J. Pronk uit 1731 en met behulp van een digitale reconstructie van Taco Hermans van de Kastelenstichting, die hier van groot nut was. Vanaf 1984 is de kunstenaar, die opgeleid werd aan de Academie St.-Joost in Breda en de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam, betrokken geweest bij tal van archeologische sites door heel het land waarbij steeds de opdracht was dat hij dat wat verdwenen was weer zichtbaar moest maken in woord en beeld. Zijn studies kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht kwamen daarbij regelmatig goed van pas.