Rijloods kazerneterreinen Ede verkocht

De gemeente Ede heeft de voormalige manege/rijloods op Maurits noord verkocht aan ontwikkelaar Casa 23. Het pand wordt verbouwd en gerestaureerd tot vijf lofts, een woon-werk-kangoeroewoning en een kinderdagverblijf.

Prins Vleermuis, dat al jaren is gehuisvest in de Bergansiuskazerne, krijgt hiermee een definitieve plek op de kazerneterreinen. De rijloods is gebouwd in 1908 en is onderdeel van het zogenaamde stallencomplex. Juist deze gebouwen laten zien wat voor bijzondere kazerne de Maurits Noordkazerne was en welke taak de legereenheid hier had: het per paard vuursteun geven aan de eigen troepen. In het rijtje bevindt zich niet alleen deze rijloods met drafveld ernaast, maar ook diverse stalgebouwen, een hoefsmederij en een oud magazijn.

Slopen of verkopen?

Oorspronkelijk wilde de gemeente de stallen slopen, maar de animo om ze te herontwikkelen was zo groot dat besloten is de stallen te verkopen. Inmiddels zijn enkele stallen al verkocht en vinden de eerste verbouwingen al plaats. Omdat elke stal door een andere initiatiefnemer wordt ontwikkeld, wordt in overleg een werkomschrijving opgesteld met de richtlijnen voor de cascorestauratie. Deze werkomschrijving moet ervoor zorgen dat ook na de uitvoering van alle werkzaamheden nog samenhang bestaat tussen de gebouwen van het stallencomplex. Aan de initiatiefnemers is aangegeven dat het voornemen bestaat om de panden na de herbestemming aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Wat komt er in de rijloods?

In de manage/rijloods is een gecombineerd programma voorzien. Het pand wordt door Casa 23 B.V. verbouwd en gerestaureerd tot zeven lofts en een kinderdagverblijf. Dit kinderdagverblijf, Prins Vleermuis, is een van de pioniers op de Maurits Noordkazerne. Deze kinderopvang is begonnen als tijdelijke huurder in het gebouw van de Bergansiuskazerne en maakt nu de stap om zich definitief te vestigen op Maurits Noord door de noordelijke kop van de rijloods te kopen. Het terrein wordt daarvoor aangepast met een groen ingerichte speelplaats voor verschillende leeftijden.

In het zuidelijke deel van het gebouw worden luxe lofts gerealiseerd. Deze zijn voorzien van onconventionele plattegronden, bijzondere kamerindelingen en verrassende lichttoetreding. De keuzes voor de ingrepen doen recht aan de bijzondere architectuur van de rijloods. Op de koppen aan de noord- en zuidzijde wordt het oorspronkelijke aanzien hersteld en worden de historische kleuren toegepast. In de oostelijke zijgevel wordt in een moderne vormentaal grote glaspuien toegepast. Buitenruimten zijn gepland in de loggia’s in het dak en Delftse stoepen aan de zijde van het drafveld. Aan de westzijde komen parkeerplaatsen met laadpunten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden