‘Drugsafval gedumpt in bossen en sloten’

Foto: Ede.nieuws.nl

In de gemeente Ede wordt volgens het CDA en de VVD veel drugsafval gedumpt in bossen en sloten. De lokale politieke fracties vinden dat dit probleem de volle aandacht verdient en dat dit een halt moet worden toegeroepen.

“Kort geleden kregen we te horen dat Europol een beeld van Nederland schetst dat spreekt over een narcoticastaat. Nederland is naast de wietschuur nu ook de harddrugsproducent geworden en de handelaar in de wereld. Geen rooskleurig beeld en dat is beschamend”, menen de raadsleden Arie Vink (CDA) en Hester Veltman (VVD).

Met name het dumpen van drugsafval baart hen grote zorgen. Dit fenomeen speelde zich in het verleden frequent af in de provincies Noord-Brabant en Limburg, maar het verplaatst zich intussen, omdat opsporingsdiensten in die provincies nauw samenwerken en waardoor het criminelen in die gebieden te heet onder de voeten wordt. Het gevolg is dat ook andere provincies met dit fenomeen worden geconfronteerd.

“De provincie Gelderland heeft intussen een ‘goede’ derde plek ingenomen”, weten de Edese raadsleden. “Ook binnen de gemeente Ede is steeds vaker sprake van het dumpen van drugsafval in bijvoorbeeld bossen en slootkanten. We zijn daar niet blij mee.”

De twee willen meer cijfermatige informatie over de laatste drie jaar en vragen zich af of burgers weten waar ze informatie en klachten kwijt kunnen. Het CDA en de VVD zien graag dat partijen (ook in de regio) informatie delen, dat er protocollen zijn over de regie en dat de politie over voldoende menskracht beschikt om het probleem aan te pakken.

“Is er ook aangifte gedaan in de gevallen van dumping en worden benadeelden, slachtoffers hierover geïnformeerd en eventueel schadeloosgesteld? Er is een vergoedingsregeling voor het opruimen van drugsafvaldumpingen. Deze regeling compenseert de benadeelde echter niet volledig voor opruimingskosten. Wil de gemeente hier extra geld voor vrij maken?”, aldus Veltman en Vink.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden