Militair platform naar nieuwe locatie op kazerneterrein

Foto: Ede.nieuws.nl

Het Platform Militaire Historie Ede vindt waarschijnlijk volgend jaar onderdak in de historische smederij op het terrein van de voormalige Prins Mauritskazerne. Het platform huist nu nog in de onverwarmde kelder onder de Heidebrouwerij aan de Kazernelaan. ,,De nieuwe locatie is een echt pareltje en heeft alle potentie om het verhaal van garnizoensstad Ede te blijven vertellen”, aldus oud-militair Ed van Seters.

Wethouder Johan Weijland heeft de verhuizing naar de smederij mondeling toegezegd, maar moet daarvoor nog wel het akkoord van de gemeenteraad hebben. De historische smederij uit 1908 moet grondig worden verbouwd om de huisvesting van het platform mogelijk te maken. Deze kosten zijn voor rekening van de gemeente Ede die het gebouw zal aankopen. Het platform gaat het gebouw vervolgens huren van de gemeente.

Wie zegt Platform Militaire Historie Ede (PMHE), zegt Ed van Seters. De voormalige officier van de verbindingsdiensten in Ede is de drijvende kracht achter het platform en het daarbij behorende Informatiepunt.

Van Seters heeft er zijn levenswerk van gemaakt om dat wat Ede groot heeft gemaakt, de aanwezigheid van maar liefst zeven kazernes, te documenteren. Inmiddels bestaat het PMHE vijf jaar en is de organisatie verrijkt met diverse vrijwilligers die dezelfde militaire passie delen. Er is een flinke hoeveelheid kennis van ruim honderd jaar militaire historie in Ede veiliggesteld. Naast een uitgebreide database beschikt het platform over een depot met beeldmaterialen, militaire apparatuur en soldatenspullen als uniformen, geweren, medailles en rantsoenbakjes. Het PMHE organiseert rondleidingen over het kazerneterrein en geeft voordrachten voor groepen. Verder heeft het platform jaarlijks meerdere thematische exposities. Ook is het nieuwe Vrijheidsfestival in april mede een initiatief van het platform.

Mathilde van Ravensberg

Bron Ede Stad

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden