‘Ede gelukkigste gemeente van Nederland’

Ede is de gelukkigste gemeente van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeente die vandaag nieuw verschijnt.

In de Atlas wordt de gemeentelijke geluk index geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent. Van de vijftig grote gemeenten in de Atlas heeft Ede de meeste gelukkige inwoners (89 procent) en Rotterdam de minste; 18 procent van de bevolking is daar niet gelukkig.

De tien gelukkigste gemeenten van Nederland zijn achtereenvolgens 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda; 6. Velsen; 7. Apeldoorn; 8. Nissewaard; 9. Haarlemmermeer; 10. Deventer.

De ongelukkigste steden van Nederland, oftewel de onderste tien op de ranglijst van de vijftig grootste gemeenten van Nederland zijn achtereenvolgens: 1. Rotterdam; 2. Amsterdam; 3. Arnhem; 4. Den Haag; 5. Sittard-Geleen; 6. Heerlen; 7. Maastricht; 8. Groningen; 9. Nijmegen; 10. Lelystad.

Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden