Herdenking van de drie Nederlandse huzaren die omkwamen in Ede op 10 mei 1940 op de Ginkelse Heide

Voor drie Nederlandse huzaren die op 10 mei 1940 op de Ginkelse Heide bij Ede sneuvelden is vandaag 10 mei 2017 weer aandacht gegeven doormiddel van een herdenking bij restaurant Juffrouw Tok (voorheen Herberg De Zuid-Ginkel) aan de N224 tussen Ede en Arnhem.

Loco-burgemeester mevrouw Gerrie Ligtelijn-Bruins hield na het openingswoord van Edenaar Jan Klijnstra een korte toespraak.

In het monument is een gerestaureerde gedenksteen opgenomen die voorheen in de muur van de herberg was geplaatst ter herinnering aan de omgekomen soldaten.

Interview met Edenaar Jan Klijnstra van de lokale stichting Erfgoed ede.

De drie gesneuvelden behoorden bij een kleine eenheid die slaags raakte met de voorste troepen van de oprukkende Duitse legermacht. Ze probeerden tijd te winnen, zodat hun collega’s zich konden terugtrekken achter de Grebbelinie tussen Veenendaal en Ede. Drie van de vier overleefden dat niet.

De gedenksteen in de muur van De Zuid-Ginkel was in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. Begroeiing en een erboven geplaatste lamp onttrokken de plaquette vrijwel aan het oog. Het nieuwe monument is tot stand gekomen op initiatief van de Edenaar Jan Klijstra van de lokale stichting Erfgoed Ede.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden