Oud-leerling ’t Streek wint scriptieprijs

Foto: Ede.nieuws.nl

Simon de Vries ontving vrijdag een afstudeerprijs in de categorie Internet en Technische wetenschappen. In het Hudson Huis van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem kreeg hij de award uit handen van Sacha van Geffen, directeur van Greenhorst.

Simon ontwikkelde bij zijn afstuderen aan de Universiteit Twente een protocol om aanvallen van toekomstige kwantumcomputers te kunnen weerstaan. De basis van de kennis van Simon is gelegd op het Technasium van Het Streek in Ede.

Jurylid prof. dr. J.C.M. Baeten: “De scriptie heeft als eindcijfer een 10 en dat zie je helemaal niet vaak. De ontwikkeling van kwantumcomputers maakt data verstuurd via Open VPN met terugwerkende kracht kwetsbaar. Hackers kunnen namelijk nú de data opslaan en bewaren tot ze deze kunnen ontcijferen met een kwantumcomputer. Dat betekent dat wachtwoorden van bijvoorbeeld telebankieren en overheidsdiensten achteraf gekraakt kunnen worden. Dit maakt deze scriptie van groot maatschappelijk belang.”

Ook de begeleider van Simon, Dr. Ir. Andreas Peter van de masteropleiding Cybersecurity is in zijn nopjes. “Simon ontwikkelde niet alleen het protocol, hij implementeerde het ook en wist zelfs een groot IT-beveiligingsbedrijf te overtuigen om zijn protocol in te zetten om data te beveiligen.” Aan de prijs is een geldbedrag van 2.000 euro verbonden.

Ingezonden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden