Ideeën uitvraag voor marktplein Ede

Foto: Gemeente Ede

Het Marktplein: de centrale kern en ontmoetingsplek van Ede. Een plein dat altijd een dynamisch en aantrekkelijk deel van de binnenstad is, waar mensen samenkomen en waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Een plein dat sfeer en gezelligheid uitstraalt. Een plek van ontmoeten en verbinden… Deze droom ziet de gemeente Ede graag verwezenlijkt. Daarom ondersteunt zij het voorstel van de Stichting DOE voor een ontwerp-/ideeën uitvraag. Ontwerpers gaan aan de slag met ideeën, van Edenaren, over hoe het belangrijkste plein van Ede eruit moet zien. Welke functies het moet hebben en hoe we dat voor elkaar gaan krijgen.

Het Marktplein in Ede ligt er vaak stilletjes bij. Op zaterdag en maandag is er markt, in de zomer af en toe een evenement. Edenaren geven aan dat ze het plein een van de minst aantrekkelijke stukjes binnenstad vinden. Ze willen de sfeer terug, die er heel vroeger heerste. ‘De oude Markt terugbrengen, dat is niet mogelijk’, zegt wethouder Johan Weijland. ‘Maar ik zie zeker mogelijkheden om van het lege plein een plek van ontmoeten en verbinden te maken. Een onderdeel van de binnenstad waar van alles gebeurt, waar een prettige sfeer hangt. Daarom hebben wij als college besloten om met het idee van Stichting DOE aan de slag te gaan: ideeën ophalen voor het Marktplein bij de Edese bewoners, ondernemers en instellingen.’

Ideeën ophalen en uitwerken

Iedereen wordt uitgenodigd om bij de Stichting DOE met ideeën te komen. Dat mag op allerlei manieren: tekeningen, verhalen, foto’s, gedichten, filmpjes, enzovoort. Woordvoerder Hans Hofman van Stichting DOE: “Wij als ontwerpers starten een project altijd met een brainstorm zonder dat we de precieze randvoorwaarden kennen. In dit geval doen we dat ook, maar nu maken we het proces heel transparant door de Edese bevolking in deze brainstorm te betrekken.” De wethouder onderschrijft deze ‘out of the box’-aanpak. Johan Weijland: ‘Dit doen we niet vaak, een project starten zonder kaders, zonder budget. Maar we denken ook dat dit ruimte biedt voor creatieve en innovatieve ideeën’.

Als alle ideeën binnen zijn, worden ze aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad neemt het besluit of we met de ideeën aan de slag gaan en welke randvoorwaarden en welk budget worden vastgesteld. Bij een positief besluit van de gemeenteraad in mei gaan vijf ontwerpers aan de slag met de ingediende voorstellen. Naar verwachting zullen er in het najaar een aantal, fysiek en financieel haalbare, uitgewerkte voorstellen liggen. Edenaren kunnen dan kiezen welk idee zij graag uitgevoerd zien.

Levendig Centrum

In juni 2015 heeft de gemeenteraad het Plan van aanpak ‘Naar een levendig, aantrekkelijk en levensvatbaar Ede Centrum’ vastgesteld. De herinrichting van het Marktplein is daar onderdeel van. Op dit moment worden op diverse plaatsen in het centrum fysieke verbeterpunten aangebracht. Denk daarbij aan de oversteek tussen Bospoort en Molenstraat, het Doelenplein en de recent geplaatste bloembakken. In de komende jaren wordt het centrum op meer punten aangepakt. Ook in 2016 worden in het centrum weer veel leuke evenementen georganiseerd. Tegelijk worden nieuwe ondernemers geworven die zich in het centrum willen vestigen en vindt er overleg plaats met Edese bedrijven en instellingen, zodat er in het centrumactiviteiten plaatsvinden voor een diversiteit aan doelgroepen.

Stichting DOE

DOE (De Ontwerpers van Ede) is een groep van architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en kunstenaars die in Ede wonen en/of werken. DOE geeft gevraagde en ongevraagde adviezen aan iedereen die betrokken is bij de ruimtelijke kwaliteit van de stad en haar omgeving.
DOE wil de creativiteit en deskundigheid van de inwoners van Ede actief benutten en stimuleren.
Overigens wil DOE geen vergoeding voor haar werk; ze doet dit omdat ze hart voor de stad heeft.

Meedoen?

Ideeën kunnen worden ingediend via de e-mail: [email protected] De mensen van DOE zijn ook op 5 en 9 maart op het Marktplein te vinden om met bezoekers van Ede Centrum in gesprek te gaan en hen te verleiden om ideeën over het Marktplein in te dienen. Ook zal er een brievenbus worden geplaatst bij lunchcafé De Markt.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden