Brandweerpost Ede-Stadspoort blijft voorlopig open

Brandweer Ede-Stadspoort in actie
Foto: Ede.nieuws.nl

EDE – De sluiting van de brandweerpost Ede-Stadspoort gaat per 1 januari 2021 niet door. Dat heeft het gemeentebestuur besloten na vragen over de sluiting uit de lokale politiek.

Vanuit de plaatselijke PvdA-fractie gaf Harry van Huijstee al eerder aan in een interview met Ede.nieuws.nl, dat het voorkomen van de sluiting van de Brandweer Stadsport als speerpunt staat in hun agenda voor het komende politieke jaar. Dat tegengas heeft hij dan ook gegeven bij het bespreken in de raad. Vanuit de Edese bevolking kwam ook een protest met een handtekeningactie. Er was onbegrip voor de sluiting van brandweerpost Ede-Stadspoort. De vrijwillige brandweerlieden wilden hun post behouden en hun vakvereniging uitte zorgen. “Zou de brandweer in Ede bij grote calamiteiten wel snel genoeg uit kunnen rukken?” De brandweerpost Stadspoort is strategisch gezien een zeer goede plek, dicht bij het ziekenhuis Gelderse Vallei en de A12, maar ook de hoogbouw in Ede-Zuid

De reden van sluiting van brandweerpost Ede-Stadspoort vanuit het gemeentebestuur was omdat de brandweerkazerne aan de Breelaan in Ede-Centrum wordt aangepakt en geprofessionaliseerd, door middel van een 24 uursdienst. Dit zou een besparing op kunnen leveren van rond de 200.000 euro.

Het gemeentebestuur heeft na alle discussie besloten de post voorlopig toch gewoon open te houden. “Om een zorgvuldige overgang te bewerkstelligen”, zegt burgemeester René Verhulst.

Komend jaar In september 2021 wordt een evaluatie gehouden, en dan zal het blijken, of de effecten van de 24/7 uurdiensten van Brandweerpost Ede-Centrum, post Stadspoort onnodig maakt.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden