Friso Expo: tentoonstellingsruimte in monumentale Frisokazerne

Foto: Gemeente Ede

De realisatie van een tentoonstellingsfaciliteit in de voormalige Frisokazerne is een stap dichterbij. Als het aan de gemeenteraad van Ede ligt komt er ruimte voor zowel een vaste tentoonstelling als voor wisselexposities, gebaseerd op het levensverhaal van Helene Kröller-Müller.

Donderdagavond gaf de raad groen licht aan het college om de plannen voor de Friso Expo verder uit te werken en de financiële haalbaarheid te onderzoeken. Als alles volgens plan verloopt kan de Friso Expo in 2023 haar deuren openen.

Het verhaal van Helene

Wethouder Hester Veltman (cultuur) is blij dat de voormalige kazerne met de Friso Expo een culturele invulling krijgt die nauw aansluit bij geschiedenis van Ede: ‘Helene Kröller-Müller is een krachtige en iconische persoonlijkheid. Zij heeft samen met haar man Anton Kröller veel betekend voor Ede en de regio, maar haar leven en nalatenschap zijn ook van internationale betekenis. Aan het echtpaar danken we Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, met onder meer de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld.’

Maar Helene Kröller-Müller heeft meer betekend. Helene was een veelzijdige en ondernemende vrouw en hield zich bezig met tal van ontwikkelingen. Naast kunst en natuur kan haar levensverhaal verbonden worden aan verschillende thema’s als architectuur, landbouw en militaire historie. Veltman: ‘Het is mooi om te zien dat het verhaal van Helene hierdoor aansluit bij zowel de interesse van inwoners uit Ede en de regio als ook bij die van internationale bezoekers en toeristen. Het plan is om in de Friso Expo het verhaal te vertellen via een multimediale reis door verschillende fases uit het leven van Helene, zodat het ook jonge generaties zal aanspreken.’

Frisokazerne

De Frisokazerne is een karakteristiek en monumentaal pand wat de gemeente graag voor publiek toegankelijk houdt en wil gebruiken als culturele voorziening. In een groot deel van de Frisokazerne is nu al het Akoesticum gehuisvest, een trainingscentrum voor muziek, dans en theater. Het Akoesticum krijgt met de plannen van de Friso Expo in de linkervleugel dus een nieuwe tentoonstellingsfaciliteit als buren erbij.

Samenwerking

In de voorbereiding werkt de gemeente samen met het Kröller-Müller Museum. Het museum ziet de invulling van de Frisokazerne met het verhaal van Helene als een mooie kans om de binding met Ede en omgeving te versterken, bij te dragen aan het belevingsgebied Veluwe en de ambities van Ede. Het Kröller-Müller Museum wordt betrokken bij de conceptontwikkeling en de uitwerking van een bedrijfsplan. Daarnaast wordt samen met de lokale organisaties op gebied van kunst, cultuur en erfgoed gekeken naar het leggen van verbindingen. De Friso Expo is een uitbreiding en verbinding van het bestaande cultuuraanbod en draagt bij aan de ontwikkeling van de kazerneterreinen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden