Komende vijf jaar, ‘meer sociale huurwoningen in Ede’

Foto:Nieuwe woningen Ede ter illustratie.
Foto: Ede.nieuws.nl

EDE – De gemeente Ede wil meer sociale huurwoningen realiseren en komt met een actieplan voor betaalbare huurwoningen en een paar honderd zogenoemde flexwoningen. Er is in Ede een tekort aan woningen voor mensen met een laag inkomen.

Er worden in de gemeente Ede veel woningen gebouwd, maar wel in een hoger prijssegment. ‘B&W van Ede wil hier iets aan gaan doen’, zegt wethouder Lex Hoefsloot. ‘Wij willen nu ook gaan bouwen voor de mensen met een kleinere portemonnee.’

Gesprekken van de gemeente Ede met Woonstede leiden tot 1000 nieuwe woningen

Er zijn afspraken gemaakt met Woningcorporatie Woonstede. Volgens wethouder Hoefsloot heeft Woningcorporatie Woonstede aangegeven meer sociale huurwoningen te kunnen bouwen. De plannen van Woonstede lagen in eerste instantie aanmerkelijk lager, namelijk 29 woningen in de sociale sector, voor de komende vijf jaar.

Na goed overleg tussen de gemeente Ede en Woonstede is het resultaat dat Woonstede de komende vijf jaar meer dan 1000 woningen gaat bouwen. Ook zullen er een aantal oudere sociale huurwoningen worden gesloopt, het nettoresultaat is 630 nieuwe sociale huurwoningen de komende vijf jaar.

De gemeente biedt de helpende hand om al die woningen zo snel mogelijk te kunnen bouwen. Een procedure van weiland naar woning duurt normaal zeker 10 jaar. De gemeente Ede wil dit terugbrengen met een speciaal team van de gemeente en Woonstede naar 2 jaar.

Er komt ook ruimte voor flexwoningen

Naast de uitbreiding van de sociale huurwoningen komt er ook ruimte voor een paar honderd tijdelijke flexwoningen in Ede.  Dat zijn woningen die zeker 20 jaar meekunnen en zo mogelijk verplaatst kunnen worden. Want een plaatsing van 20 jaar is ongewenst. Maar er zijn wel plekken binnen de gemeente Ede die voor deze woonoplossing een kortere periode gebruikt kunnen worden. De woningen worden in een fabriek gebouwd en zijn per hijskraan verplaatsbaar. De flexwoningen zijn bestemd voor één- of tweepersoonshuishouden, starters, gescheiden ouders, mensen uit de maatschappelijke opvang, of studenten.

Belofte sociale huurwoningen Ede door coalitie

In de gemeenteraad is veel discussie geweest over de sociale huurwoningen. Minimaal 22 procent van het woningaanbod in de gemeente Ede zou sociale huur zijn, zo had de coalitie belooft. Maar die belofte leek niet gehaald te worden.

‘Naar aanleiding van de discussie in de gemeenteraad overwoog De gemeente Ede zelf woningen te gaan bouwen in het sociale segment. Dit is echter na de gesprekken met Woonsteden nu niet meer nodig’, zegt wethouder Lex Hoefsloot.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden