De bevrijding van Ede in stripverhaal

Foto: Gemeente Ede

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de gemeente Ede werd bevrijd door Britse en Canadese troepen. Om precies te zijn is vandaag, 17 april, de dag dat Ede is bevrijd. Door het Coronavirus kunnen de feestelijke activiteiten die hierbij hoorden helaas niet doorgaan. Herdenkingen, festivals en veteranenbijeenkomsten zijn afgezegd. Een van de geplande ideeën was om kinderen tot ongeveer 14 jaar iets te vertellen over de tank die boven op de Langenberg staat. Veel mensen uit Ede kennen hem, maar waarom staat die tank daar? En wat betekent hij? Dit idee is nu uitgewerkt in een kort stripverhaal dat vanaf vandaag via onze website, facebook en Instagram is te lezen.

Met Jasper en Martijn Hendriksen, beter bekend als de Two Green Guys, ontstond bij burgemeester René Verhulst het idee om hun cartoons te combineren met een kort verhaal over de Sherman tank bij de Langenberg. De bedoeling was om het bij het Bevrijdingsfestival in april 2020 te presenteren voor groepen 8 van de Edese basisscholen. De presentatie kan nu helaas niet doorgaan, maar online zal hij vandaag, vrijdag 17 april starten. Burgemeester René Verhulst: “Ik vind het heel belangrijk om toch aandacht aan de bevrijding van Ede en onze vrijheid te besteden. Misschien wel juist in deze tijd van de coronacrisis. Niet op de manier zoals we verwacht hadden, maar we hopen op deze manier het verhaal toch levendig te maken en levend te houden.”

Twogreenguys

Jasper en Martijn Hendriksen zijn een tweeling die cartoons tekenen over Ede en andere zaken (twogreenguys.nl). Zij stonden wekelijks in de Edese Post met een cartoon. In 2018 ontvingen zij de Pluim, een gemeentelijke onderscheiding voor onder andere hun creativiteit. Zij maakten de tekeningen, de burgmeester de tekst. Met z’n drieën hebben zij met veel plezier gewerkt aan De Sherman van Ede. Het gehele boekje is hier (pdf, 19,36 MB)te downloaden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden