Preventieve biologische bestrijding eikenprocessierups maandag van start

Foto: Gemeente Ede

Vanaf maandag 13 april zal de gemeente Ede beginnen met de preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Dit wordt gedaan door de inzet van nematoden.

Vorig jaar werd in heel Nederland meer eikenprocessierups aangetroffen dan ooit tevoren. Ook in gemeente Ede was de overlast van de eikenprocessierups groot, zo’n 6.000 eikenbomen waren besmet. Dit jaar zet de gemeente Ede in op beperking van de overlast van de eikenprocessierups door optimale bestrijding. Dat begint bij preventieve bestrijding.

Start bestrijding eikenprocessierups

Vanaf maandag 13 april begint de gemeente Ede met de preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Zij zal dit doen door de inzet van nematoden. Nematoden zijn aaltjes die op het blad worden gespoten en de rupsenlarven opeten. Het bespuiten met nematoden zal in de avond of ’s nachts gebeuren. De aaltjes zijn namelijk gevoelig voor licht en warmte. Maandagavond zullen naar verwachting de omstandigheden optimaal zijn om de nematoden in te zetten. Inwoners kunnen daarbij geluidshinder ervaren van de tractoren waar het bestrijdingswerk mee wordt uitgevoerd.

Een andere preventieve methode in de eikenprocessierupsbestrijding, is het spuiten met Xentari. Omdat het middel met het eten van blad bij de rups binnenkomt, moeten de eiken wel bladeren hebben. De verwachting is dat er in de eerste week van mei gestart wordt met de bestrijding met Xentari.

Overlast beperken

Met deze middelen bestrijden we de eikenprocessierups zo goed mogelijk en beperken we de overlast voor onze inwoners. We kunnen helaas niet in alle bomen de rupsen bestrijden. Daarom bestrijden we nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen, eerder dan nesten op plaatsen waar minder mensen komen.

Ondanks de preventieve bestrijding zullen er nesten komen in eikenbomen. Een aantal nesten bestrijden we door ze uit de bomen te laten zuigen. Het groenteam houdt bij welke bomen besmet zijn. Inwoners kunnen ook dit jaar weer besmette bomen melden bij de gemeente, via www.ede.nl/rups. De manier van melden is vernieuwd. Komend jaar kunnen inwoners direct op een kaart een melding maken van een besmette boom en zien of de besmetting al bekend is bij de gemeente.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden