Eerste 2 van 150 nestkasten opgehangen in bestrijding eikenprocessierups

Foto: Gemeente

Samen met leerlingen uit groep 7 van basisschool Panta Rhei heeft wethouder Lex Hoefsloot twee nestkasten opgehangen rond het terrein van de school. Met deze nestkasten hoopt de gemeente koolmezen, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, aan te trekken.

Nog eens 148 nestkasten worden gratis uitgedeeld aan inwoners die de informatiemarkt op woensdagmiddag 11 maart bezoeken. Eventuele overgebleven nestkasten worden op andere momenten uitgedeeld. Het uitdelen van de nestkasten vloeit voort uit beleid om naast gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, ook in te zetten op het lokken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat zijn insecten zoals de sluipwesp en gaasvlieg, maar ook de koolmees. Dit bontgekleurde vogeltje eet zo’n 60 tot 70 rupsen per dag.

Betere biodiversiteit

Door nestkasten op de juiste manier op te hangen, lokken we koolmezen naar plekken in de gemeente waar ook de rups zijn nesten bouwt. De juiste manier is ver genoeg van elkaar vandaan, minimaal op 250 centimeter hoogte en met het gat gericht op het noordoosten. Wethouder Hoefsloot “Daarnaast is het belangrijk dat meer insecten onder de bomen komen, zodat er een betere biodiversiteit ontstaat. Daarvoor is bijvoorbeeld een bloemenmengsel een goed middel. De bloemen trekken gaasvliegen en sluipwespen aan die de rupsenlarven opeten.” Het aantrekken van natuurlijke vijanden duurt meerdere jaren.

Bestrijden samen met inwoners

De gemeente vindt het belangrijk om samen met haar inwoners de eikenprocessierups te bestrijden. Daarin verzorgt de gemeente de preventieve bestrijding en het wegzuigen van nesten in de zomer. Inwoners kunnen helpen door de natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Naast nestkasten worden er vanaf april zakjes bloemenmengsel verspreid in gebieden waar vorig jaar veel overlast was.

Meer informatie over informatiebijeenkomsten, nestkasten en bloemenmengsel is te vinden op ede.nl/rups.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden