Start werkzaamheden nieuw Kuiperplein Ede

Foto: Gemeente Ede

Vandaag starten de werkzaamheden voor het opnieuw inrichten van het Kuiperplein. Asfalt maakt plaats voor klinkers, 15% van het plein bestaat straks uit bomen, planten en struiken en er komt meer ruimte voor het parkeren van fietsen en elektrische auto’s. Samen met een meedenkgroep van ondernemers en omwonenden kwam de gemeente tot dit nieuwe ontwerp voor een belangrijke entree van Ede centrum.

Ruimte voor fietsen, elektrische auto’s en meer groen

Het plein blijft een parkeerplaats en een aantal dagen per jaar evenemententerrein, maar er komen mogelijkheden bij. Zo komen er twaalf parkeerplaatsen voor het laden van elektrische auto’s en er komt een fietsparkeerplaats met 120 plekken aan de Brouwerstraat. De inrit van het plein aan de Telefoonweg verschuift in naar het midden van het plein. Het plein krijgt een vergelijkbare uitstraling als de Grotestraat en het Marktplein, waardoor het Kuiperplein straks geen grauwe plek meer is. Dankzij nieuwe planten, struiken en bomen wordt het plein een stuk groener. In het najaar planten we de meeste planten en struiken. De bomen staan er voor de zomer.

Parkeren blijft mogelijk

Aannemer Van de Haar uit Wekerom werkt dit voorjaar in fasen aan het nieuwe plein, zodat steeds een deel van het plein beschikbaar is om te parkeren. Van de Haar start aan de kant van de Brouwerstraat en werkt zo naar het zuiden toe. Elke fase neemt zo’n vier weken in beslag. Er zijn gedurende de werkzaamheden minder parkeerplaatsen beschikbaar op het plein, maar er zijn voldoende andere parkeerplekken bij het centrum. Een overzicht hiervan staat op ede.nl/parkeren. Als alles volgens planning verloopt, worden de werkzaamheden in juni afgerond. Dan volgt de zomervakantie en in augustus is het plein klaar voor de 85e editie van de Heideweek.

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Het vergroenen van het plein en het behouden van parkeerplaatsen waren voor zowel de bewoners als ondernemers van groot belang. Het Kuiperplein is een belangrijke entree van het centrum. Veel mensen die het centrum bezoeken, parkeren hier. Het is het eerste dat ze van het centrum zien en dat is nu niet bepaald een visitekaartje. Als het Kuiperplein straks groener is en minder rommelig, zeggen we daarmee ‘Welkom in Ede.’”

Op de hoogte blijven?

Aannemer Van de Haar houdt geïnteresseerden via de BouwApp op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens de herinrichting van het Kuiperplein. Omwonenden en ondernemers ontvangen een nieuwsbrief van de gemeente. Informatie over de BouwApp en aanmelden voor de nieuwsbrief is te vinden op www.ede.nl/kuiperplein

Levendig Centrum

De herinrichting van het Kuiperplein is een van de projecten om het centrum van Ede te verlevendigen en te vergroenen. Eerder al waren de Grotestraat, Torenstraat, het Marktplein, het Doelenplein en de Doelenstraat aan de beurt.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden