Landgoed Harscamp wordt in ere hersteld: Eerste hoogstamfruitbomen geplant

Foto: Gemeente Ede

Om Landgoed Harscamp in ere te herstellen, is gestart met het planten van de eerste hoogstamfruitbomen. Deze fruitbomen stonden vroeger namelijk op het landgoed, maar zijn door de jaren heen verdwenen. Wethouder Vreugdenhil plantte de eerste hoogstamfruitboom aan.

Ontwikkeling landgoed

In de afgelopen eeuwen is het landgoed door de verschillende eigenaren steeds aangepast en is de huidige kenmerkende vorm met een restant van middeleeuwse gracht, een aantal Monumentale landhuizen, statige lanen en de voormalige proefboerderij, boerderij de Harscamp, ontstaan. Het landgoed is nu in bezit van een groot aantal eigenaren. Mede doordat het eigendom versnipperd is, zijn een aantal kenmerkende landgoedelementen, zoals bruggetjes, een klompenpad en hoogstamfruitbomen, verloren gegaan of dreigen ze te verdwijnen.

Enthousiaste Harskampers
Vorig jaar heeft een groep enthousiaste Harskampers het idee opgevat om een aantal van deze kenmerkende landgoedelementen in ere te herstellen. Begin dit jaar is door de werkgroep, ondersteund door de gemeente, onderzoek gedaan naar de geschiedenis en opbouw van het landgoed. Zo hebben we ontdekt dat er veel moois bewaard is gebleven, maar dat er ook veel is verdwenen. In april van dit jaar heeft de werkgroep het onderzoek aan de huidige eigenaren van het landgoed gepresenteerd en vervolgens is er samen met de eigenaren een plan uitgewerkt.

Start herstel Landgoed-Landschap

De eerste stap van dit herstelplan, onderdeel van het project Levend Landschap, is het terug planten van 8 hoogstamfruitbomen op het landgoed. De eerste boom werd op 14 december 2019 aangeplant door wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Mooi dat deze groep zo enthousiast aan de slag is. En het mes snijdt aan twee kanten. We herstellen niet alleen landschapselementen, we leveren ook een bijdrage aan de biodiversiteit.’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden