Criminaliteit in schuren en loodsen zien, ruiken en melden

Foto: Chris Ouboter

Geurkaarten helpen bij het herkennen van drugslabs

Drugscriminaliteit.

De meeste inwoners van Ede hopen en verwachten er niets mee te maken te hebben of te krijgen. Toch is het soms dichterbij dan u denkt. Lege panden, stallen en loodsen zijn aantrekkelijk voor drugscriminelen. Het lege gebouw wordt omgevormd tot drugslab of hennepplantage. Soms zonder dat u het zelf weet. Dat gebeurt ook in de gemeente Ede.

In een leegstand pand wordt bijvoorbeeld xtc gemaakt. Burgemeester René Verhulst vindt dat zorgelijk: “een drugslab in je buurt is gevaarlijker dan dat je denkt. Het wordt vaak slordig in elkaar gezet. Het gevaar op brand of ontploffing is daardoor heel groot. Dit kan gevolgen hebben voor een hele wijk. Daarnaast betekent de productie van drugs ook dat er drugsafvaldumpingen plaatsvinden. Dit afval bevat gevaarlijke stoffen die vervuilend zijn. Het opruimen kost de hele maatschappij geld.”

Signalen voor buurtbewoners

Om drugslabs te ontdekken is het heel belangrijk dat buurtbewoners of verhuurders alert zijn. De gemeente en politie roepen dan ook op om te helpen om deze criminaliteit te stoppen en uw buurt veiliger te maken. Dit doet u door signalen te melden. Signalen kunnen zijn:

  • Er is activiteit op vreemde tijdstippen.
  • Het pand en terrein is beveiligd met heel veel camera’s.
  • U ziet onbekende vrachtwagens of bestelauto’s.
  • U ruikt anijs, aceton, ammoniak of amandel.
  • U ziet jerrycans of blauwe vaten.
  • Het bedrijf heeft geen website.

 

De geur van een drugslab is vrij specifiek en herkenbaar. De gemeente zal de komende tijd zogenaamde geurkaarten verspreiden in de wijken waar drugsafval is gedumpt. Dit helpt u bij het herkennen van de geur van een mogelijk drugslabs in uw eigen omgeving.

Melden is belangrijk

Herkent u een van de signalen, of heeft u twijfel? Meld het dan bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Verhulst: “wij weten dat het voor mensen heel lastig is om te melden als het bijvoorbeeld je buren betreft. Daar hebben we natuurlijk begrip voor. Hiervoor is dan ook M. Meld misdaad anoniem, in het leven geroepen. Daar kan je volledig anoniem een melding maken van wat je ziet, hoort of ruikt.”

M. staat los van de politie. Zelfs als u wel vertelt wie u bent, noteren ze dat niet. Bij M. zien ze uw telefoonnummer of IP-adres niet. Ook nemen ze geen telefoongesprekken op. Ieder jaar stuurt M. 16.000 meldingen door naar de politie. Uw melding is dus heel belangrijk bij het opsporen van drugslabs.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden