Gemeente Ede wil jongeren tot 18 jaar de kans geven om hun duurzame idee voor Ede te laten horen

Foto: Ede.nieuws.nl

Wie heeft het beste duurzame idee voor zijn of haar buurt? De gemeente start een zoektocht om de echte energietoppers op te sporen en ze een podium te geven. Vanaf maandag 4 november kunnen jonge inwoners van Ede hun idee voor de buurt of straat insturen. Alle ideeën worden aangeboden aan wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot. De energietopper met het beste idee wint een duurzame muziekspeaker!

Wethouder Lex Hoefsloot: “Klimaatspijbelaars, een klimaattop speciaal voor jongeren en steeds meer klimaatdemonstraties voor scholieren. De klimaatbewustheid neemt enorm toe onder jongeren. Tijd om de jeugd echt te betrekken bij een duurzame toekomst. Daarom willen jongeren tot 18 jaar de kans geven om hun duurzame idee voor de stad of wijk te laten horen.” Energietoppers kunnen hun idee indienen via www.ede-natuurlijk.nl/energietopper. Denk bijvoorbeeld aan meer zonnepanelen in de buurt. Of een idee voor een opruimactie of het voorkomen van wateroverlast.

Ede-natuurlijk

De winactie is onderdeel van de campagne ‘Ede-natuurlijk’. Met die campagne wil de gemeente Ede inwoners enthousiasmeren om zo duurzaam mogelijk te wonen. Op de website www.ede-natuurlijk.nl staan verschillende manieren waarop inwoners individueel of als buurt goed kunnen leven en tegelijkertijd bijdragen aan een schoner klimaat. Inwoners vinden er tips om te beginnen met energie besparen, zelf energie opwekken, de tuin vergroenen, regenwater afkoppelen, en samen met buurtgenoten te stoppen met gas als energiebron.

Energieneutraal in 2050

De campagne staat niet op zichzelf. Ede wil in 2050 namelijk energieneutraal zijn. Dit betekent dat we in 2050 alle energie die we nodig hebben binnen de gemeente duurzaam produceren door middel van wind, zon en biomassa. 2050 is nog ver weg, maar de opgave is groot. Daarom begint de gemeente nu al met campagnes en maatregelen. Op korte termijn, tot 2022, zet de gemeente in op energiebesparing, de realisatie van twee extra windturbines, 50 hectare zonnepanelen op de grond en toename van het aantal zonnepanelen op daken van 40.000 naar 130.000 stuks. Ook verdere uitbreiding van het groene warmtenet is nodig.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden