‘Voorbij’ column burgemeester René Verhulst

Foto: Ede.nieuws.nl

We hebben net een week van herdenkingen rond Market Garden achter de rug. Dit jaar 75 jaar geleden. Ik hoop dat u er bij bent geweest of het hebt kunnen zien. De landingen op de Ginkelse Heide, de dienst op de begraafplaats in Oosterbeek, het spektakel bij de John Frostbrug in Arnhem of de plechtigheid bij het Airborne monument naast de Schaapskooi met Koninklijke aanwezigheid van prinses Beatrix en de Engelse kroonprins Charles. Mooie woorden zijn gesproken. Het is voorbij. Of? Natuurlijk is het nooit voorbij.

Volgend jaar is Operatie Market Garden 76 jaar geleden en dan zijn er ook herdenkingen. Wat ik zelf ontroerend vond is dat wij ons eigen Landmark op de Ginkelse Heide hebben onthuld. Dat werd gedaan door veteraan John Jeffries op 18 september jl. om 15.09 uur, exact 75 jaar geleden dat hij landde in wat toen dropzone Y heette. Dat doe je nooit meer over, de laatste veteranen zijn ruim in de negentig en de groep wordt steeds kleiner. Hun aanwezigheid is straks voorbij, maar wat blijft is het Landmark waar je eigenlijk in de landingen staat en je leest over de luchtlandingen, de routes en de latere ontsnappingen over de Nederrijn. Die route kun je ook fietsend of wandelend afleggen. Je gaat er aan voorbij, maar daardoor is het juist niet voorbij. Je moet er aan denken hoe het was in het donker met de vijand om je heen, aan degenen die het haalden en aan die gevangen genomen werden. Vooral ook de Edenaren die hielpen.

De Duitsers vonden dat vooral terroristen die meteen werden doodgeschoten. Zo gruwelijk was het. Market Garden was niet alleen een brug, een dropzone of boten over de Nederrijn. Het was en is iets van mensen die zich opofferden voor de vrijheid van anderen en daar bij stilstaan mag nooit voorbij zijn.

René Verhulst, burgemeester van Ede

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden