Drukst bezochte Airborne ooit

Foto: Ede.nieuws.nl

75e Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede trekt bijna 100.000 bezoekers

De Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Heide in Ede zijn voorbij. De plechtige herdenking van Operatie Market Garden was dit jaar extra bijzonder door de aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid The Prince of Wales en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Daarnaast waren er 10 Market Garden veteranen als eregast aanwezig, om hun kameraden van toen eer te bewijzen. Bijna 100.000 bezoekers keken gedurende de hele dag naar de landingen van zo’n 1000 parachutisten, die sprongen uit historische vliegtuigen.

Burgemeester René Verhulst is als gastheer van deze dag blij met het goede verloop van de dag: “het was in meerdere opzichten een bijzondere dag. Een mooie en plechtige herdenking van de operatie Market Garden op zaterdagmorgen. Een moment om stil te staan bij de moed van onze bevrijders en de waarde van vrijheid. Zaterdagmiddag waren er allerlei activiteiten in relatie tot deze operatie. Herdenken, beseffen, beleven in dit bijzondere jaar. En volgend jaar vieren dat we 75 jaar vrij mogen zijn.”

Herdenking

Tijdens de herdenking werd er gesproken door Burgemeester René Verhulst, Minister van Defensie Ank Bijleveld, the commanding officer of the 4th Battallion The Parachute Regiment Lt. Col. Andrew Wareing en ds Antony Wilson. Tijdens de speeches werd de nadruk gelegd op de moed van onze bevrijders en het offer dat zij en de lokale bevolking brachten. “Opdat wij nooit vergeten”, zo eindigde de speech van de burgemeester. Maar ook de moed van militairen die nu nog strijden voor vrijheid en veiligheid werd benadrukt. En het belang van de samenwerking tussen verschillende landen die elkaar kunnen versterken.

Belangstelling zorgt voor drukte

Gemeente Ede is tevreden over het verloop van de herdenking. De massale belangstelling zorgde er wel voor dat de omliggende wegen al vroeg heel vol waren en bezoekers lang onderweg waren. De organisatie heeft er alles aan gedaan om mensen op het terrein te krijgen. Dit neemt niet weg dat sommige mensen lang hebben moeten wachten.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden