Huisvesting arbeidsmigranten

Foto: Ede.nieuws.nl

In Ede werken en verblijven tussen de 1500 en 2500 arbeidsmigranten. De gemeente Ede vindt het belangrijk dat zij op een goede manier kunnen wonen in Ede. Op dit moment heeft de gemeente onvoldoende zicht op waar zij wonen of wonen zij in recreatiewoningen die eigenlijk bedoeld zijn om te recreëren. Het doel van de uitgangspunten is meer zicht krijgen op de huisvesting van arbeidsmigranten.

 Wat vinden we belangrijk?

Het belangrijkste is dat de arbeidsmigranten op een goede plek kunnen wonen. Dit kan zowel in grootschalige (meer dan 100 en maximaal 400 bewoners) als kleinschalige plekken (minder dan 100 bewoners), in zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Uiteraard wordt bij de huisvesting rekening gehouden met de omgeving. Belangrijk is ook dat de arbeidsmigranten op korte afstand van hun werklocatie wonen en dichtbij voorzieningen. Bij elke mogelijke nieuwe locatie wordt er getoetst op ruimtelijke en maatschappelijke wenselijkheid.

Drie verschillende groepen

Ede maakt onderscheid tussen drie verschillende groepen arbeidsmigranten.

  1. Kortverblijvers; dit zijn arbeidsmigranten die slechts enkele maanden in Nederland zijn en vervolgens weer teruggaan naar huis gaan.
  2. Langverblijvers; dit zijn arbeidsmigranten die voor enkelere maanden tot enkele jaren verblijven, maar op den duur weer terug gaan.
  3. Vestigers; arbeidsmigranten die zich hier permanent willen vestigen.

 

De uitgangspunten zijn bedoeld voor de eerste twee categorieën. De laatst categorie kan een woning zoeken via de reguliere woningmarkt in Ede.

Werkgevers

Bij arbeidsmigranten ligt de verantwoordelijkheid voor huisvesting bij de werkgever of de bemiddelaar (uitzendbureau). De gemeente neemt deze verantwoordelijkheid niet over, maar wil de huisvesting met deze uitgangspunten faciliteren.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden