Rijk stelt geld beschikbaar voor culturele proeftuin Ede-Wageningen

Foto: Ede.nieuws.nl

De gemeenten Ede en Wageningen kunnen van start met een culturele proeftuin en krijgen daarvoor geld vanuit het Rijk. Dat heeft Minister Van Engelshoven (Onderwijs Cultuur & Wetenschap) vrijdagmiddag bekend gemaakt. Het Ministerie is bezig met het opstellen van nieuw landelijk cultuurbeleid voor de periode 2021- 2024 en heeft stedelijke regio’s in de aanloop daar naartoe uitgenodigd om voorstellen voor proeftuinen in te dienen. Elke regio krijgt middelen om één culturele proeftuin te realiseren.

 

Proeftuin Ede-Wageningen

Ede en Wageningen hebben een gezamenlijk plan ingediend voor het realiseren van zo’n proeftuin. Hiermee willen de gemeenten de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van cultuur in Ede en Wageningen vergroten. Een kwartiermaker gaat aan de slag om een netwerk op te bouwen tussen cultuurmakers en instellingen uit de gemeenten. Het idee is dat er een fysieke en mobiele ‘maakplaats’ komt waar betrokken partijen en inwoners elkaar ontmoeten, kennis en ideeën uitwisselen en samen activiteiten opzetten en uitvoeren. De maakplaats staat online in verbinding met een netwerk van andere maakplaatsen die verspreid staan over de hele wereld. Deelnemers kunnen hierdoor kennis delen en zich zichtbaar maken op een internationaal podium. Het idee is gebaseerd op een initiatief van de Amerikaanse kunstenaar Amar Bahshi die wereldwijd bekend werd met zijn project ‘shared studios’.

 

Levendigheid

De mobiele maakplaats zal op verschillende locaties in de gemeenten Ede en Wageningen worden geplaatst, en komt als eerste te staan op het terrein van het World Food Center. Wethouder Hester Veltman van Ede is enthousiast: “Naast dat de proeftuin een prachtige kans biedt om de dynamiek en de samenwerking binnen onze culturele sector te vergroten, ontstaat er ook alvast beweging en levendigheid op het WFC-terrein. De proeftuin moet eraan bijdragen dat het cultuuraanbod meegroeit met onze regio en dus meer gaat bloeien. Zodat dat onze inwoners van een rijker en toegankelijk cultuuraanbod kunnen genieten. Dat het Rijk hieraan bijdraagt is een mooie stap”.

 

De gemeente werkt het plan voor de culturele proeftuin komende maanden verder uit met partijen uit het culturele veld. De proeftuin gaat 1 september van start en heeft een looptijd van 2 jaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden