Wereldvoedseldag #Zerohunger

Foto: Ede.nieuws.nl

Het contrast is groot; in sommige delen van de wereld is overgewicht een groot probleem, in andere delen hebben mensen niet voldoende voedsel om van te leven.

Dinsdag 16 oktober is het internationale Wereldvoedseldag. Dan komen jongeren samen op het World Food Center terrein. Tijdens #Zerohunger – Young Summits sparren Nederlandse en Afrikaanse jongeren met elkaar en met Nederlandse en Afrikaanse vertegenwoordigers van overheid en de agrifood-sector. Het tegelijk betrekken van jongeren uit verschillende werelddelen bij het zoeken naar mogelijke oplossingen voor wereldwijde voedselvraagstukken op deze schaal is uniek in Nederland.

Samenwerking studenten

Via een live stream op sociale media en met het online game-based learning platform Kahoot is het voor jongeren over de hele wereld mogelijk deel te nemen aan de dialoog. Ardin van Emmerik, lid van de Jongerenraad in Ede is dagvoorzitter. Er zijn studenten aanwezig  van diverse scholen (Van Hall Larenstein Leeuwarden, HAS Den Bosch, Wageningen University & Research (WUR), Aeres Onderwijsgroep Ede en Almere, Marnix College Ede en Het Streek VMBO uit Ede.

Een groep studenten van de Wageningen University & Research (WUR) werkt de uitkomsten van de dag uit en presenteert deze namens I4NATURE aan de Taskforce for Rural Africa (initiatief van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie) en aan Hans Hoogeveen, permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de FAO (Food and Agriculture Organization).

Leon Meijer, wethouder Food;

“Zero Hunger; voldoende gezond voedsel voor iedereen, dat is een mooi streven. In Ede werken we al enkele jaren aan ons voedselbeleid en daar staat gezond en duurzaam voedsel voor iedereen in Ede centraal. Jongeren spelen hierin een belangrijke rol, zij zijn de toekomst. Daarom vind ik het mooi dat zij nadenken over oplossingen voor onze voedselvraagstukken.”

Internationaal commitment

#Zerohunger – Young Summits is een initiatief van i4Nature en wordt ondersteund door de Gemeente Ede en het World Food Center. Vanuit de regio Foodvalley die groeit door (kennis)ontwikkeling en innovatie in agrifood, neemt Ede met haar integrale voedselbeleid ‘Gezond en duurzaam voedsel voor iedereen’ haar verantwoordelijkheid voor #zerohunger. Omdat het World Food Center een belangrijke bijdrage wil leveren aan het internationale debat over duurzame en gezonde voeding, is dit dé plek voor deze voedseltop voor jongeren. Het event wordt ondersteund door maar liefst 15 verschillende nationale en internationale organisaties en hun vertegenwoordigers.

Wereldvoedseldag

De dag is in 1981 geïnitieerd door de  Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties om wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld te vragen. Vorig jaar organiseerde Ede rond wereldvoedseldag een inhoudelijk food evenementen voor consumenten op de Kazerneterrein in Ede.

Social media

Kijk live 16 oktober tussen 10.00 en 14.00 uur mee via Facebook @i4natureworld. #zerohunger #WFD1610

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden