Ruiming vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog nabij de voormalige Mauritskazerne

Foto: Gemeente Ede

Voordat begonnen wordt met bouwwerkzaamheden wordt het betreffende terrein altijd eerst onderzocht op achtergebleven munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij is op de voormalige Mauritskazerne (Maurits noord) een vliegtuigbom gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Deze wordt op donderdag 15 maart 2018 tussen 8 uur en 14 uur onschadelijk gemaakt.

Wat gaat er gebeuren?

Op dit moment ligt de bom op een veilige plek en is deze stabiel volgens de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Er is dus geen gevaar. De EODD maakt de bom op donderdag 15 maart onschadelijk. Vervolgens wordt de bom tot ontploffing gebracht op een andere locatie (buiten de bebouwde kom).

Wat betekent dit voor omwonenden?

Om de bom te ontmantelen heeft de EODD een veiligheidsgebied rondom de bom geadviseerd. Tijdens de ontmanteling van de bom mag niemand in dat gebied aanwezig zijn. Het hele gebied wordt hermetisch afgesloten en is tussentijds niet toegankelijk. Huisdieren moeten die dag in huis blijven totdat het gebied weer opengesteld is. De mensen die in dit gebied wonen of werken hebben hier een brief over ontvangen.

Om 08.00 uur moet iedereen uit het risicogebied zijn. De politie zorgt ervoor dat er vanaf 08.00 uur niemand het gebied binnen kan. We verwachten dat het gebied om 14.00 uur weer vrijgegeven kan worden.

Pas als het gebied wordt vrijgegeven, mogen mensen het risicogebied weer in. Dit wordt bekend gemaakt via Twitter (@GemeenteEde) en de website www.ede.nl. U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum van de gemeente Ede via telefoon 14 0318.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden