Raad gemeente Ede aan zet voor krediet station Ede-Wageningen

Foto: Ede.nieuws.nl

Het college van B&W geeft groen licht voor het benodigd krediet voor de bouw van het nieuwe station Ede-Wageningen. De kredietaanvraag wordt op 8 maart ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Met deze kredietaanvraag van 75,2 miljoen euro komt het nieuwe station een stap dichter bij de uitvoering. Samen met bijdragen van NS, ProRail, provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is dan de noodzakelijke financiering geregeld.

Wethouder Weijland: “Het heeft dan wel wat langer geduurd voordat we de kredietaanvraag konden voorleggen aan de gemeenteraad, maar we willen het station kunnen maken waar Ede trots op kan zijn, zonder te tornen aan de ambities die we hadden. En dat is gelukt. Ede krijgt een toekomstbestendig station, met goede voorzieningen en waarbij alle soorten vervoer naadloos op elkaar aansluiten. Een visitekaartje, niet alleen voor Ede, maar voor de hele omgeving”.

Bij de uitwerking van het ontwerp bleek namelijk het afgelopen najaar dat de bouwkosten al waren gestegen en dat er aanpassingen nodig waren om binnen budget te blijven. Het betreft een aantal aanpassingen aan de spoorzijde, echter ook in het openbare domein zijn wijzigingen doorgevoerd. In de westelijke perrontunnel vervalt één van de twee voetpaden en de sporenkap wordt aan de westzijde iets korter. Natuurlijk blijft de kap wel alle perrons beschutten en als ‘landmark’ verbinden.

Spoorzone Ede

NS, ProRail en de gemeente Ede werken samen aan het nieuwe station Ede-Wageningen. Het station wordt compleet vernieuwd en het omliggende gebied wordt een stuk aantrekkelijker met een moderne P+R, busplein en bewaakte en onbewaakte fietsenstallingen. Het station zelf heeft straks een divers aanbod van reizigersvoorzieningen en aantrekkelijke wachtruimtes.

Planning

Als de gemeenteraad op 8 maart het krediet beschikbaar heeft gesteld, volgt de week daarna de besluitvorming door alle partijen. Naar verwachting kan in april gestart worden met de aanbesteding. De voorbereidende werkzaamheden beginnen waarschijnlijk eind van dit jaar. Als alles volgens planning loopt kunnen reizigers in 2021 van een totaal vernieuwd en aantrekkelijk station gebruik maken. De afronding van het project staat gepland voor 2022.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden