Ruim 200 verontruste Edenaren bezochten de informatiebijeenkomst “Hoog over Ede”

Foto: George de Haan

In de Edese Raadszaal was het afgelopen zaterdagmiddag druk, ruim 200 verontruste Edenaren waren aanwezig voor meer informatie over de laagvliegroutes vanaf vliegveld Lellystad Airport.

Onder aanvoering van wethouder Leon Meijer informeerden de actievoerders Leon Adegeest, Paul Peeters, Robert Tieskens en Willem Wiskerke het publiek over de laatste stand van zaken met betrekking tot Lelystad Airport en de verwachte overlast voor mens en dier op de Veluwe.

Overlast

De Edenaren vrezen overlast door laagvliegende vakantievluchten van de budgetmaatschappijen. De bijeenkomst was georganiseerd door de actiegroep ‘Nee tegen Vliegroutes over Ede’. Veel inwoners van de Veluwe maken zich zorgen over de overlast die de plannen van vliegveld Lelystad gaan veroorzaken, dat was ook zeker wel aan de opkomst en de stemming in de Raadszaal te merken. De verontruste Edenaren vinden de gemeente Ede aan hun zijde.

Wethouder Leon Meijer

Ook wethouder Leon Meijer maakt zich zorgen over dat laagvliegen: ‘Het betekent dat je 16 tot 20 vliegtuigen per dag over elkaar en heen en weer naar Lelystad hebt op 2700 meter. Dat betekent extra geluid, extra uitstoot van stikstof en van fijnstof op een hoogte die we niet willen.’

Parlementaire enquête 

Figen Danisman stond bij de ingang van het gemeentehuis pamfletten uit te delen. Hij is een petitie gestart zodat er mogelijk een parlementaire enquête komt naar de wantoestanden in de luchtvaart. Zijn posters worden uitgereikt aan alle bezoekers van de informatiebijeenkomst.

Als de afspraken worden nagekomen door het ministerie komt de minister deze maand met het definitieve plan naar buiten over vliegveld Lelystad.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden