Uitdeeldag plantmateriaal: Edese landschap nog mooier

Foto: Gemeente Ede

Ruim 10.000 struiken en honderden bomen worden zaterdag in Wekerom verspreid onder bewoners van het Edese buitengebied. Voorzien van een aanplantinstructie krijgen de bewoners het door hen aangeschafte materiaal mee naar huis. Het doel: het Edese landschap nog mooier maken.

De uitdeeldag maakt onderdeel uit van het project Levend Landschap Ede. Dit project is een samenwerking tussen gemeente Ede, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en provincie Gelderland.

Herkenbaarheid

Door de jaren heen is het onderscheid tussen de kenmerkende Edese landschapstypen afgenomen. Met het planten van bomen en struiken worden nieuwe ontwikkelingen mooi ingepast in de oude landschapstypen. Bewoners van het buitengebied kunnen hierover na een erfbezoek een passend advies krijgen. Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Het is belangrijk dat bijvoorbeeld boslandschappen, heidelandschappen en veenontginningslandschappen herkenbaar blijven. Zo houden we Ede mooi, een fijne plek om te wonen, werken en recreëren. Ik ben blij dat veel inwoners dat ook vinden en passende beplanting aanschaffen.’’

Verschillen

De beplanting verschilt per landschap. In bosgebieden adviseert de gemeente bijvoorbeeld aanplant van meidoorn of Gelderse roos langs de bosrand. In de Veenontginningen zijn knotbomenrijen van els of wilg kenmerkend. In een Engenlandschap wil je wat anders zien, bijvoorbeeld eiken langs perceelsgrenzen, of fruitbomen voor het woonhuis.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden