Herenboerderij Ede en omstreken: op weg naar 150 leden

Foto: Ede.nieuws.nl

Het plan voor een Herenboerderij in Ede groeit als kool. In 4 maanden tijd hebben we al bijna 50 leden uit Ede en omstreken weten te werven. Het bestuur van Herenboeren Ede vindt de groei boven verwachting. Voorzitter Rob van Bokkem: “Het is fantastisch om te zien dat het concept van de Herenboerderij zo goed aanslaat. 30 leden hebben al getekend en 20 mensen gaan dat binnenkort nog doen! We willen heel graag doorgroeien naar 150 leden rond de zomer van 2018, zodat we op zoek kunnen gaan naar een locatie op fietsafstand van Ede. En beginnen met de inrichting van de Herenboerderij”.

Een Herenboerderij is een kleinschalige gemengde coöperatieve boerderij, in eigendom van een groep huishoudens die samen een coöperatie vormen. Samen bepalen de leden van de coöperatie wat ze willen eten en verbouwen. Dat gebeurt op een duurzame manier. Een professionele boer in dienst van de coöperatie verbouwt op de boerderij tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren. Iedere Herenboer betaalt eenmalig inleggeld voor de oprichting van de boerderij. Verder delen de Herenboeren de jaarlijkse kosten door contributie, in ruil voor het afnemen van een wekelijks voedselpakket. Herenboeren Ede vormt straks een coöperatie en alle belangrijke beslissingen over uitgaven en productie worden door de Algemene Ledenvergadering genomen.

De stichting Herenboeren Ede heeft meerdere plannen om zich in 2018 in Ede en omstreken bekend te maken. Zo wil Herenboer Tjirk van der Ziel, docent/onderzoeker op de CHE, in samenwerking met studenten een documentaire maken over de oprichting en totstandkoming van de Herenboerderij Ede.

In 2018 wil Herenboeren Ede zich in het werven van leden ook nadrukkelijk gaan richten op de dorpen in het buitengebied. Mensen uit bijvoorbeeld Bennekom, Lunteren en Harskamp zijn van harte welkom om zich aan te sluiten.

De komende maanden zullen er regelmatig informatie- en verdiepingsbijeenkomsten worden georganiseerd in het Raadhuis van Ede. De informatiebijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die kennis met ons en het concept Herenboeren willen maken. Tijdens de verdiepingsbijeenkomsten worden specifieke thema’s nader uitgelegd. Meer informatie is ook te vinden op de website www.herenboerenede.nl. De volgende informatie- en verdiepingsbijeenkomst is op 16 januari 2018 om 20.00 uur in het Raadhuis van Ede. De verdiepingsbijeenkomst gaat dit keer over de businesscase van een Herenboeren-boerderij.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden