GroenLinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger gaat met inwoners Ede in gesprek

Foto: Ede.nieuws.nl

Zaterdag 2 december komt GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger naar Ede. Ze gaat samen met o.a. lijsttrekker, Ellen Out van GroenLinks Ede in gesprek met inwoners in Ede Zuid. Onderwerp van gesprek: De plannen voor vliegverkeer vanaf Lelystad Airport. Vliegtuigen zouden volgens die plannen laag over de Veluwe en Ede gaan vliegen. Dat zal veel overlast veroorzaken. De wijken in Ede Zuid liggen direct onder die vliegroutes. Suzanne Kröger en Ellen Out werken er beiden hard aan om overlast te voorkomen.

De vlieghoogte boven Ede zou slechts 2400-2700 meter worden. Zo laag vliegen zal ernstige geluidsoverlast en luchtvervuiling gaan veroorzaken, o.a. voor Ede, Bennekom en onze natuurgebieden. En dat hoeft helemaal niet. Een herindeling van vliegroutes boven Nederland is nodig, om vliegtuigen vanaf Lelystad snel door te laten stijgen naar het hogere luchtruim. Die herindeling had al lang af moeten zijn, maar de regering is niet op tijd klaar. Suzanne Kröger pleit er in het parlement voor, dat dit eerst gebeurd voordat de luchthaven Lelystad wordt uitgebreid.

Vandaag, op vrijdag 1 december brengt een burgercomité advies uit aan de minister over de vliegroutes van Lelystad. Het comité bestaat uit vertegenwoordigers uit de provincies Gelderland, Overijssel en andere provincies, aangevuld met luchtvaartdeskundigen. Het advies wat het comité uitbrengt is gebaseerd op duizenden reacties van inwoners, die hun mening op internet hebben gegeven over de vliegplannen. Deze zogenaamde internet-consultatie is door de minister georganiseerd.

Ook ons gemeentebestuur, gesteund door de gemeenteraad, is zeer actief om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. En Ede staat daarin niet alleen. Alle gemeenten die met deze problemen te maken krijgen en ook het provinciebestuur werken nauw met elkaar samen. Dat geeft hoop op een betere uitkomst. De komende maanden zal het parlement een besluit moeten nemen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden