Straatteam uit Kernhem wint FoodBattle Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Vijf huishoudens van één straat in Ede deden samen mee aan FoodBattle. Drie weken lang gingen ze – samen met andere heldenteams – de strijd aan tegen voedselverspilling. Mét succes. Tijdens de drie weken durende battle gooide het straatteam gemiddeld slechts 66 gram voedsel per persoon in de vuilnisbak. Veel minder dan het gemiddelde van ruim 2 kilo die iedere Nederlander in eenzelfde periode weggooit. De winnende teamcaptain Anneke Popkema is verrast: “Eigenlijk zijn we allemaal winnaars als je kijkt naar de resultaten. Mijn team vond het gewoon erg leuk om mee te doen.”

Food-wethouder Leon Meijer gaat op bezoek bij het straatteam en brengt voor alle leden een set vershouddozen mee. Om de eventuele restjes nog slimmer te kunnen bewaren. Meijer: “Met de keuze voor gezond en duurzaam voedsel zetten we Ede op de kaart. Daarmee zorgen we in Ede goed voor onszelf én onze omgeving. In Nederland gooien we helaas nog teveel voedsel weg. Dit tegengaan hoort ook bij ons voedselbeleid. Dat inwoners daar zo actief mee bezig zijn is natuurlijk hartstikke goed. De FoodBattle is daarbij een mooi hulpmiddel.”

Resultaat

Al het eten dat mensen weggooien is gegroeid, gemaakt, vervoerd en verwarmd of gekoeld. Wegkieperen van voedsel is verspilde moeite. Per jaar gooit iedere Nederlander ruim 40 kilo eetbaar voedsel weg. In Ede denken ze dat dat anders kan. Vijf teams gingen daarom met elkaar de strijd aan. Een team senioren, team gezinnen, een dansteam, vriendenteam en het straatteam. Drie weken lang hielden ze in een online dagboek bij hoeveel eten er in de vuilnisbak belandt. De resultaten van alle teams zijn boven verwachting. Ze verspilden met elkaar veel minder dan het Nederlands gemiddelde. Meedoen
Via de heldenteams deden 84 deelnemers mee, terwijl met losse deelname aan de FoodBattle nog eens 70 deelnemers hun resultaten bijhielden. Meedoen met de FoodBattle kan nog steeds via www.foodbattle.nl/ede

Acties

Drie Edese chef-koks deden mee aan de promotie van de FoodBattle: Christian Weij (Puur-e), Stefan van der Meeren (Ede aan de Kook) en Edwin van den Oever (Het oude Politiebureau). Voorkomen van verspilling is vanzelfsprekend voor hen. Zij hielpen de teams ook met tips tijdens de battle. Tijdens World Food Day op 14 oktober verzorgde een promotieteam met mascottes voorlichting aan bezoekers van het festival.

FoodBattle is een initiatief van MilieuCentraal en Wageningen UR.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden