Startsein voor proef vermindering fijnstof in stallen

Foto: Ede.nieuws.nl

Wethouder Willemien Vreugdenhil heeft vrijdag 3 november in Lunteren het startsein gegeven voor een praktijkproef met een innovatieve techniek. In de stal van een vleeskuikenhouder wordt het fijnstofreductiesysteem PMX van het bedrijf Statiq Air getest.

Dit innovatieve systeem vangt fijnstof af door middel van het ioniseren van stofdeeltjes in de lucht. Nu wordt in de praktijk getest en gemeten wat het effect van het systeem op de vermindering van de concentratie fijn stof in de stal is. Als deze techniek in de praktijk werkbaar en effectief blijkt, is dit een nieuwe haalbare en betaalbare techniek die ook in bestaande stallen toe te passen is. Daarmee komt vermindering van de uitstoot fijn stof door pluimveestallen een stapje dichterbij en daarmee de verbetering van de luchtkwaliteit.

Meer praktijkproeven

De praktijkproef die nu van start is gegaan, is de eerste in een serie van tien geplande proeven met haalbare en betaalbare technieken, waarin verschillende systemen die fijnstof verminderen worden getest. De praktijkproef wordt uitgevoerd door het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) in samenwerking met de WUR en studenten van de Aeres scholengroep. Deze praktijkproef is in korte tijd mogelijk gemaakt door Statiq Air en de pluimveehouder.

Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij

Het praktijkcentrum is begin dit jaar opgericht en een uitvloeisel van het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij. In het Manifest hebben de gemeenten in de regio FoodValley, de provincie, de WUR en de brancheorganisaties met elkaar afspraken gemaakt over de te volgen route om de fijnstof bijdrage van de veehouderij te verminderen met oog voor en behoud van een duurzame veehouderijsector in de regio.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden