Tentoonstelling “Kind-onder-Vuur” geopend door burgemeester Verhulst

Foto Jos Vervoort
Foto: Ede.nieuws.nl

De opening van de tentoonstelling en de daaropvolgende lezing over 150 jaar Rode Kruis in Nederland trok een geïnteresseerd publiek. Dit alles vond plaats op donderdagavond 21 september in CSG Het Streek locatie Zandlaan alwaar de tentoonstelling voor jongeren twee weken opgesteld staat.

In zijn openingstoespraak memoreerde burgemeester René Verhulst zijn goede contacten met het Rode Kruis in zijn vorige gemeente Goes. Hij roemde de inzet van de vele vrijwilligers die er altijd zijn als het nodig is. En vond het goed om te horen dat de afdeling Ede al meer dan 100 jaar bestaat en daarmee een vaste waarde is in de Edese gemeenschap. Met veel betrokkenheid opende hij de tentoonstelling.

Hij noemde het een goede zaak dat huidige generatie jongeren, die nooit oorlog heeft mee gemaakt aan de hand van leeftijdsgenootjes die gevlucht zijn zich een beetje kunnen inleven in hun ontberingen. Een mooi initiatief van het Rode Kruis om deze interactieve tentoonstelling door het land te laten reizen. De tentoonstelling opende de burgemeester door het starten van een korte film over “Kind-Onder-Vuur” De burgemeester kreeg een door de schrijver Ad van Liempt gesigneerd exemplaar van het boek “Hierom te Helpen” als dank.

Daarna nam Ad van Liempt, schrijver van het boek “Hierom te Helpen”, zijn gehoor op onderhoudende wijze mee in de rijke geschiedenis van het Rode Kruis in Nederland. Dit vooral aan de hand van menselijke anekdotes over vrijwilligers in de afgelopen 150 jaar. Vrijwilligers die altijd van uit een persoonlijke motivatie op gedreven manier hun medemens wilden helpen. De ontwikkeling van een hulporganisatie voor militairen naar een organisatie met vooral humanitaire doeleinden werd goed uit de doeken gedaan. Ook de perioden dat het Rode Kruis kritiek te verduren kreeg werd door Ad van Liempt niet geschuwd om te noemen.

Na afloop was er nog tijd om met Ad van Liempt verder te praten over zijn inmiddels zeer uitgebreide kennis van de geschiedenis van het Rode Kruis en onderling te discussiëren over wat men gehoord had.

Schrijf je mee? Jos Vervoort

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden