Airborne Luchtlandingen Ede in teken van 25 jaar 11 Luchtmobiele Brigade

Foto: Ede.nieuws.nl

Zaterdag 16 september 2017 van 9.30 uur tot 16.30 uur zijn de traditionele herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide Ede. Dit jaar een bijzonder programma omdat de 11e Luchtmobiele Brigade (11LMB) 25 jaar bestaat. Van een groot concert tot helikopterdemo’s.

 

Bijna 1.000 parachutisten op de Ginkelse Heide

Zaterdag 16 september is in Ede de herdenking van de Airborne Luchtlandingen, 73 jaar geleden. Het programma begint om 09:30 uur en duurt tot circa 16:30 uur. In Ede landen vanaf 10.00 uur bijna 1.000 parachutisten op de Ginkelse Heide. Een luchtlanding met zoveel parachutisten in uniek in Nederland.

De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien.

 

Herdenking

Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne herdenking, bij het Airborne monument aan de N224. Circa 30 Arnhem veteranen uit Engeland zijn hierbij aanwezig. De herdenking bestaat uit toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door een Massed Pipes en Drums Band.

 

De Para’s springen op drie momenten: voor en na de herdenking en later in de middag, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken. Om circa 16.00 uur vindt de Wings Exchange plaats waarna het programma eindigt om ongeveer 16.30 uur.

 

Bijzonder verjaardag programma

Engelse parachutisten van The Parachute Regiment uit Engeland, militaire van de 11e Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit nadere NATO landen en tientallen Pathfinders springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende type vliegtuigen. Zo zal een Spitfire voor de Dakota vliegen.

Dit jaar zal er voor het eerst ook een demonstratie met helikopters zijn. Zo laten een Apache, een Chinook en een Cougar zien wat ze allemaal kunnen. Het fanfarekorps Garde Grenadiers en Jagers geven een fantastisch concert bij het monument.

 

Airbornemarkt

Bij de schaapskooi is een Airbornemarkt, van 09.30 uur tot 16.30 uur. Op de Airbornemarkt staan tal van kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn. Ook is er horeca aanwezig. Het programma is omlijst met muziek van sgt. Wilson’s Airforce show en living history.

Ginkel Heath Experience en instagram #airborne_2017

Op de Ginkel Heath Experience (GHE) is veel te doen voor jong en oud. Van schminken tot het maken van glitter tattoos, sleutelhanger maken, 3D pen tekenen, militaire demo’s en nog veel meer. Uiteraard wordt ook hier voor muzikale omlijsting gezorgd.

Er wordt twee keer een speciale workshop Instagram gegeven door Wesley Glasmacher. Dus deel je foto’s op deze #.

 

De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) staan langs de dropzone met historisch militaire voertuigen. Bij KTR gaat het om zo’n 100 voertuigen, die allemaal technisch in prima staat verkeren. ABW is meer een living history groep, waarbij in de ruim 50 voertuigen ook soldaten in uniformen van 1944 te zien zijn.

 

Meer weten?

Kijk op: www.ede.nl/airborne

Verkeersmaatregelen

De N224 is de hele dag van 6.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer.

 

Pendel &parkeren

Bezoekers komende uit Ede en Apeldoorn kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vandaar rijden van 08.00 uur tot 18.00 uur gratis pendelbussen naar de Ginkelse Heide.

Bezoekers komend via de A12 van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de Houtwerf. Maar vol=vol.

Bezoekers die beschikken over een invalidenparkeerkaart mogen dichtbij de schaapskooi parkeren.

 

P&R en Park & Bike

Dit jaar wordt er ook een Park & Bike locatie ingericht op het parkeerterrein van Plantion aan de A30. Parkeren is gratis. Vanaf Plantion kunt u per fiets de bewegwijzerde fietsroute naar de Ginkelse Heide volgen.

Vanaf NS station Ede-Wageningen worden eveneens gratis pendelbussen ingezet.

 

Fiets

Het publiek dat met de fiets komt, wordt medewerking gevraagd hun fietsen aan de rand van het evenemententerrein te stallen. Uit veiligheidsoverwegingen dient het evenemententerrein zelf zoveel mogelijk fietsvrij te zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen