Schokkende beelden Edese jacht

Foto: Michael de Vries
Foto: Ede.nieuws.nl

In Nederland wordt gejaagd. In Ede dus ook. De een is het ermee eens en zegt dat er anders teveel dieren komen, de ander vindt het overbodig omdat de natuur zichzelf wel kan regelen. Die discussie bestaat al eeuwen en zal ook nog eeuwen duren.

Edese natuurliefhebber Michael de Vries zag dinsdagochtend echter verschrikkelijke beelden van de Edese jacht.

Bij aankomst in de natuur stonden een aantal  “mensen in het groen “  bij twee voertuigen te praten in natuurgebied de Noord Ginkel in Ede. Later sprak de boswachter van het stel Michael aan en maakte een praatje met hem.  “Doen we wel vaker, gewoon over natuur gerelateerde zaken “, aldus Michael, die hem geregeld tegenkomt.

De boswachter legde uit dat Michael in het gebied niet veel zou zien omdat er een aantal jagers  “wat “ moesten opruimen en het dus weinig zin had het gebied in te gaan.

In de tussentijd reed de andere auto het gebied in.

Toen de boswachter wegreed zag Michael ineens het meterslange bloedspoor wat de auto achter liet.  “Verschrikkelijk om al dat bloed zomaar op het fietspad te zien liggen, wat zullen mensen daar wel niet van kunnen denken? “.

Tóch koos Michael ervoor het gebied in te gaan. Na nog geen twee minuten kwam de andere auto hem tegemoet, en reed langs hem. De beelden die hij toen zag deed zijn maag omdraaien: Achter de auto lagen daar de net geschoten dieren vastgebonden. Zomaar open en bloot. Een groot edelhert en drie jonge biggen van wilde zwijnen en misschien nog wel meer. Michael maakte er foto’s van.

Michael: “Hoewel er gejaagd mág worden, en ik geen discussie wil starten over wel/geen jacht zijn dit beelden die je  ‘s ochtends om half negen niet verwacht in een natuurgebied.  Veel mensen zijn op dat tijdstip al in het gebied, je zal er lopen met je kinderen die tijdens hun vakantie eens van de mooie natuur willen genieten en dat dít ineens voorgeschoteld krijgen“.

“Het is goed dat kinderen weten waar vlees vandaan komt maar daar zijn andere manieren voor dan zo totaal onaangekondigd oog in oog staat met opgestapelde en vastgebonden dode dieren en bebloede fietspaden“.

Ook vind Michael het niet respectvol.  “Waarom worden die dieren dan niet even afgedekt of zet je dat deel van het gebied niet even af?  Het kan zelfs gevaarlijk zijn, het zijn toch echte kogels“

Een half uur later kreeg Michael een bericht van de boswachter die had gehoord dat Michael mogelijk een foto zou hebben gemaakt van de auto met de dode dieren:

ik ga ervan ervan uit dat ik deze niet terugzie in een vervelende situatie, en ook het kenteken wil ik niet terugzien

In reacties geeft de gemeente Ede aan open en eerlijk te zijn over de jacht, wat niet lijkt aan te sluiten bij het bericht van de boswachter. Michael werd een dag later uitgenodigd voor een gesprek bij de gemeente Ede, echter kon desbetreffende boswachter wegens zijn vakantie niet aanwezig zijn.

Redactie Ede.nieuws.nl Chris Ouboter

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden